Presidenti Pendarovski mori vetë përgjegjësinë dhe venendosi 30 ditë të tjera për masa të jashtëzakonshme(video)

219

Maqedonia do të jetë në gjendje të jashtëzakonshme për 30 ditët e ardhshme. Kreu i shtetit,Pendarovski mbi vete barti përgjegjësinë për shkak të boshllëqeve kushtetuese, në kushtet kur Parlamenti është i shpërndaë dhe nuk mund të ia konfirmojë zgjatjen e gjendjes së jashtëzakonshme. Sipas Pendarovskit, shëndeti i qytetarëve është më i rëndësishëm se sa interpretimet ligjore. Ai u bëri thirrje të gjithë faktorëve politikë të flasin për situatën e re. Pendarovski beson se Kuvendi mund të mblidhet, por kjo nuk ka ndodhur. Pendarovski vendosi për hapin e sotëm, i cili nuk është ligjërisht vazhdim i vendimit të mëparshëm, por hoqi gjendjen e jashtëzakonshme dhe menjëherë shpalli një të re që zgjati 30 ditë. Kushtetuta e Maqedonisë përcakton që gjendja e jashtëzakonshme mund të zgjasë maksimum vetëm 30 ditë.

  • Kushtetuta ka një hendek, por ne nuk mund të fshihemi pas frazave dhe boshllëqeve ligjore në një situatë të tillë kur për shkak të pandemisë koronavirus, shëndeti dhe jeta jonë janë të rrezikuara. Deputetët marrin një pagë dhe asnjëri prej tyre nuk ka kërkuar një paraqitje. Dhe, edhe sikur ta pyesin, ata nuk do ta marrin, sepse mandati i tyre nuk ka mbaruar. Presidenti i vendit mund të kërkojë thirrjen e Asamblesë, Qeveria mundet, dhe mënyra e tretë është me sugjerimin e 20 deputetëve – tha Presidenti i Maqedonisë Stevo Pendarovski.

E drejta e besimtarëve nuk duhet të jetë mbi qytetarët e tjerë. Besimtarët në një fe nuk duhet të jenë të privilegjuar mbi tjetrën, tha presidenti për faltoret e hapura fetare për Pashkë. Ai i bëri thirrje qeverisë që të përgatisë një strategji për një zvogëlim gradual ose faza të masave shtrënguese pas festave dhe të zbatojë shtetin e arrestit brenda një kohe të arsyeshme.

  • Dhe kisha do të duhet të respektojë rregullat që vlejnë për të gjithë. Udhëheqësit fetarë më me ndikim, siç është Papa, tani sillen ndryshe, duke mbajtur masa në tempuj fetarë më vete, dhe shembulli i tyre duhet të ndiqet nga udhëheqjet e KKK dhe IRC – shton Pendarovski.

Si kryekomandant, ai sqaroi se ushtria në Prilep po ndihmonte policinë. Ai beson se të gjitha bankat dhe bizneset do të duhet të organizojnë një shërbim të sigurisë.

Gradimir Markovski