Një shef në MPB Shtip është arrestuar për kontrabandë me migrantë

52

Një gjyqtar i procedurës paraprake për krimin e organizuar këtë pasdite dhe sonte vendosi mbi kërkesën për paraburgim të 17 anëtarëve të arrestuar të një grupi për kontrabandë migrantësh nga Afganistani, Iraku, Bangladeshi, Pakistani dhe vendet e tjera. Gjithsej 21 persona dyshohen.

Prokuroria Publike për Krimin e Organizuar tha se një shef policie ishte mes të arrestuarve. Sipas burimeve nga gjykata, bëhet fjalë për shefin e SIA Stip, i cili ishte reporteri i grupit ku ka patrulla policore në rrugë, që kontrabandistët të ndryshojnë drejtim dhe të mos kapin furgonat me migrantë.

Ky grup ishte i lidhur me një grup kriminal nga Greqia, i cili u dorëzoi migrantëve kontrabandistëve lokalë, përfshirë fëmijët, përmes të ashtuquajturve kufiri i gjelber.

Grupi kriminal, për një shumë prej 150 deri 300 euro për migrant, i transportoi ata nëpër vende të ndryshme takimesh, deri në rajonin Kumanovë-Lipkovë, fshatrat Vaksince dhe Lojane, dhe prej andej në territorin e Republikës së Serbisë dhe Bashkimi Evropian. Interestingshtë interesante që deri më tani shumë herë policia i ka lokalizuar këto shtëpi në Lojane dhe Vaksince, punonjës të Ombudsmanit gjithashtu, por kontrabanda e migrantëve me një ndalesë të fundit në këto fshatra veriore, para se të largohen nga Maqedonia, nuk shkatërrohet.

“Një prokuror kompetent lëshoi ​​një urdhër për kryerjen e një procedure hetimi kundër 21 personave për vepra penale: Kontrabandimi i migrantëve, Organizimi i një grupi dhe nxitja e kryerjes së veprave të trafikimit me qenie njerëzore, trafikimi i të miturve dhe kontrabandimi i migrantëve.” Të dyshuarit janë të moshës 20 deri 40 vjeç, njëri prej të cilëve është zyrtar policor nga Sektori për Punë të Brendshme Shtip. Nga të dyshuarit, 17 janë privuar nga liria. “Tre persona janë aktualisht të padisponueshëm për zbatimin e ligjit dhe një person po vuan një dënim me burg për një krim tjetër,” tha prokuroria.

Grupi i organizuar për kontrabandimin e migrantëve u formua nga pesë persona të cilët në maj 2018 nga egoizmi krijuan dhe organizuan një grup kriminal në të cilin u bashkuan edhe 15 persona të tjerë. Grupi kontrabandonte njerëz vazhdimisht deri në Shkurt 2019.

Të dyshuarit formuan strukturën e grupit. Ata kishin ndarë detyrat e anëtarëve, të cilat përfshinin organizatorët, një person për të marrë përsipër migrantët – alpinistë, pastrues, transportues, skautë dhe të ngjashme. Disa nga të dyshuarit – pastrues përmes një thirrje konference duke përdorur aplikacionin Viber dhe koordinatat GPS, kishin për detyrë të informonin anëtarët e tjerë të grupit kriminal për vendosjen e mundshme të patrullave të policisë në rrugën e automjeteve, pas së cilës udhëzimet u ndryshuan menjëherë . Disa nga të dyshuarit kanë komunikuar me oficerin e policisë tani të dyshuar nga SIA Stip, në mënyrë që të marrin njoftime për vendosjen e mundshme të patrullave policore, kontrolleve ose pritave, si dhe informacione nëse grupi kriminal i nënshtrohet hetimit në Ministrinë e Brendshme dhe udhëzime se si të mbulojnë aktivitetet e tyre kriminale.