Në Rusi, pushime nga puna për ata që nuk duan të vaksinohen

32

Në mes të valës së tretë të epidemisë së koronavirusit në Rusi, autoritetet po bëjnë përpjekje të mëdha për të bindur qytetarët të vaksinohen. Në javët e fundit, ka pasur një kërcim të mprehtë të numrit të të infektuarve dhe të vdekurve, veçanërisht në Moskë dhe Shën Petersburg. Julia Petrovskaya

Deri muajin e kaluar, autoritetet ruse nuk flisnin për rreziqe të reja, duke besuar se epidemia ishte nën kontroll të plotë. Sidoqoftë, statistikat e fundit tregojnë se situata është kritike. Vlerësohet se 90 përqind e të gjitha rasteve të reja të sëmundjes kanë të bëjnë me llojin delta të koronavirusit, të cilin ata e konsiderojnë si më të rrezikshmin.Në të njëjtën kohë, Rusia po mbetet prapa në procesin e imunizimit dhe shumica e qytetarëve nuk planifikojnë të marrin vaksinën. Një vit më parë, në fjalimin e tij drejtuar kombit, Presidenti Vladimir Putin tha se Rusia kishte kaluar me sukses fazën më të rreziksh

Sot, toni i deklaratave të autoriteteve ruse është disi i ndryshëm. Udhëheqja e shtetit shpreson të përmirësojë situatën vetëm në tetor. Kritikët e medias opozitare thonë se regjimi i Putinit ka humbur kontrollin e epidemisë dhe nuk ka asnjë strategji për të luftuar koronavirusin.

Vaksinat me shpërblime dhe kërcënime

Sidoqoftë, Rusët, të cilët gjithmonë kanë treguar shumë pak interes për vaksinimin, u janë drejtuar ambulancave ditët e fundit. Në disa vende, të tilla si Stavropol, numri i kërkesave për vaksinim është trefishuar brenda një periudhe të shkurtër kohe, ndërsa në Moskë është rritur 10 herë.

Kjo është pjesërisht nën presion nga autoritetet, të cilët premtojnë shpërblime të shumta dhe madje makina për qytetarët e ndërgjegjshëm, dhe nga ana tjetër kërcënojnë ata që kundërshtojnë vaksinimin me kufizime të ndryshme dhe pushime nga puna.

me të epidemisë. “Ne kemi treguar se mund ta bëjmë atë,” tha Putini në atë kohë.REL