Ngjarja në Ohër u kushtoi qytetarëve 100,000 euro – a solli diçka në Maqedoni?

26

Të njëjtët superlativë, duke goditur në shpatull, duke pranuar se sa kemi sakrifikuar dhe nuk kemi marrë asgjë në këmbim. Portat e Evropës mbeten të mbyllura për Maqedoninë derisa ajo të zgjidhë problemet e saj me fqinjët e saj. Ky është epilogu i forumit të shtrenjtë dhe masiv të Prespës për dialog, i cili qytetarëve u kushtoi 100 mijë euro para buxhetit. Mirëmbajtja u ndihmua nga kompani të shumta.

  • Qeveria me një vendim në nëntor 2020, ndau 6 milion denarë për të organizuar dhe realizuar ngjarjet e para brenda këtij projekti. Përveç kësaj, një numër i kompanive që si partnerë kanë kontribuar në organizimin dhe zbatimin e konferencës më të madhe ndërkombëtare që vendi ka organizuar ndonjëherë, për të cilën ne jemi veçanërisht mirënjohës, tha Ministria e Punëve të Jashtme.

Por nuk dihet se çfarë kemi marrë dhe a kemi marrë asgjë nga mirëmbajtja e tij? Shumë diplomatë të shquar bënë një shëtitje në Ohër, por tre ditë më vonë dëgjohet vetë-lavdërimi i qeverisë.

  • Dialogu i Forumit të Prespës që u zhvillua disa ditë më parë në Ohër është një ngjarje e rëndësishme historikisht që sjell forcimin dhe afirmimin shtesë të pozicioneve tona ndërkombëtare. “Si kurrë më parë, ne jemi dëshmitarë të mbështetjes së fortë dhe në veprim të konfirmuar nga aleatët tanë në botën perëndimore,” tha Kostadin Kostadinov.

Realiteti, megjithatë, është se Maqedonia nuk ka marrë ndonjë gjë konkrete për sa i përket progresit në integrimin evropian. Por kemi marrë një mesazh që nëse duam të ecim përpara drejt Bashkimit Evropian, do të duhet të vendosim një Veri në emrat e enteve publike, por gjithashtu të bëjmë një ndryshim në librat shkollorë. Ky mesazh erdhi jo më pak se Alexis Tsipras, të cilin Kryeministri Zaev e paraqiti si një mik të mirë në një nivel privat.

  • Zbatimi i marrëveshjes duhet të vazhdojë vazhdimisht, veçanërisht me emrat e njësive publike dhe ndryshimin e librave shkollorë. Mënyra e vetme për të ecur përpara është të vazhdojmë të ndërtojmë besim mes nesh. Dhe sigurisht që kjo është mënyra për të vazhduar integrimin e Maqedonisë, na tha Tsipras.

Forumi i Prespës për Dialog u mbajt në nder të përvjetorit të tretë të nënshkrimit të marrëveshjes me Greqinë, me të cilën Maqedonia ndryshoi kushtetutën dhe emrin e vendit. Sidoqoftë, asnjë përfaqësues i qeverisë Greke nuk erdhi në Ohër, i ftuari i vetëm nga Athina ishte Alexis Tsipras, i cili aktualisht është udhëheqësi i opozitës Greke.alfa.mk