Naser Selmani për Bgnes: Shteti i thellë ende sundon Republikën e Maqedonisë Veriore ( video)

74

Ende ka simpati për Titon në Maqedoni dhe ai konsiderohet diktator, por diktator i mirë. Kjo është retorikë skizofrenike e përdorur në Maqedoni. Sipas saj, ka diktatorë të mirë dhe të këqij dhe Tito është një nga të mirët, thotë Naser Selmani, gazetar dhe president i vjetër i Shoqatës së Gazetarëve të Maqedonisë në një intervistë me agjensinë Bullgare BGNES.

Nuk ishte Jugosllavia ajo që ndërtoi murin, por shfrytëzoi situatën pas vitit 1948, kur Bashkimi Sovjetik dhe Tito prishën marrëdhëniet, gjë që ishte e mirëseardhur për Jugosllavinë dhe izoloi popullsinë që simpatizonte Bullgarinë. Nga ana tjetër, izolimi me Shqipërinë parandaloi kontaktin me popullatën shqiptare në Kosovë dhe Maqedoni. Jugosllavia thjesht përfitoi nga marrëdhëniet e krijuara nga lojtarët e mëdhenj. Tito nuk bëri asgjë të re – tha Selmani.

Sipas tij, qeveria e Ljubço Georgievskit u rrëzua në 2001 për të parandaluar hapjen e Maqedonisë ndaj Bullgarisë dhe Shqipërisë.Naser Selmani gjithashtu shpjegoi se çfarë donte të thoshte ish-Kryeministri Ljubco Georgievski kur tha se Maqedonia kontrollohet nga një “shtet i thellë”.

Ne ose nuk duam të pranojmë ose të pretendojmë se nuk e dimë që kjo strukturë, e cila drejtoi këtë territor nga viti 1945 deri në 1990, ndërtoi struktura të tilla në sistemin e sigurisë, në institucionet akademike, në media, në të gjitha fushat strategjike të shoqërisë. Kjo strukturë vazhdimisht shtyn tezën se maqedonasit kërcënoheshin nga bullgarët dhe shqiptarët, dhe ata mbetën të pambrojtur. Në atë rast, do të ishte normale që dikush t’i ndihmojë dhe t’i shpëtojë. Dhe kush është ky? Serbia, sepse Serbia nuk mund të luajë në asnjë anë tjetër përveç kësaj, sepse këtu ka rreth 20-30,000 serbë. Nuk mund të luajë letër etnike. Por nëse ai përdor tezën se popullata sllave rrezikohet nga dikush, atëherë ka kuptim që Serbia të paraqitet si mbrojtëse e saj. Kjo tezë është shfrytëzuar për 45 vjet dhe ka rrënjë në Maqedoni. Shtë e vështirë të bindësh njerëzit brenda natës se nuk është diçka që ata e kanë mësuar për 45 vjet – thotë Selmani.

Ai shton se Beogradi përdor Kishën Ortodokse Serbe për të nënshtruar popuj të tjerë Ortodoksë dhe për këtë arsye nuk njeh autoqefalinë e Kishës Ortodokse Maqedonase.

  • Sot, VMRO-DPMNE është partia më pro-serbe në S. Maqedonia. Politikanët shqiptarë në S. Vetë Maqedonia, Kosova dhe Shqipëria u shërbejnë interesave të huaja, përfshirë ato serbe. “Ju nuk mund të keni media të lira në një vend të kapur,” tha Selmani në një intervistë me mediat Bullgare.

Burimi: Bgnes

linku https://www.slobodenpecat.mk/video-naser-selmani-za-bgnes-dlabokata-drzhava-ushte-upravuva-so-rs-makedonija/