MSH në RMV: Vaksinat e para përmes KOVAKS do të jenë nga Astra Zeneka dhe do të vijnë në Mars 2021

53

Dozat e para të vaksinave kundër covid-19 përmes sistemit KOVAX do të jenë nga kompania Astra Zeneka dhe do të vijnë në Maqedoni gjatë muajit mars, informoi Ministria e Shëndetësisë pas letrës që morën nga mekanizmi KOVAX.

Vaksinat e para nga Astra Zeneca do të mbërrijnë në Maqedoni në Mars – Ministria e Shëndetësisë u informua nga sistemi Kovax se midis 35 dhe 60 mijë doza të vaksinës britanike do të dërgohen në vend në fazën e parë. Ministria thotë se përgatitjet për marrjen, ruajtjen dhe shpërndarjen e vaksinave kanë përfunduar.

“Midis 103,200 dhe 175,200 doza të kësaj vaksine janë planifikuar për Maqedoninë, nga të cilat rreth 35% duhet të arrijnë në të parën, dhe pjesa tjetër në tremujorin e dytë të vitit. Ministria e Shëndetësisë thekson se sistemi është plotësisht i gatshëm për të marrë sasitë e vaksinave përmes mekanizmit KOVAX, por në të njëjtën kohë siguron vaksina nga prodhues të tjerë dhe përmes mekanizmave të tjerë. – njoftuar nga ministria e linjës.

Sipas planit të paralajmëruar për imunizimin e popullatës, vaksinimi do të zbatohet në tre faza. Përparësi do t’u jepet profesionistëve shëndetësorë, të ndjekur nga të moshuarit që konsiderohen si një kategori rreziku.

Sipas hulumtimit të mëparshëm dhe përvojës në praktikë, vaksinat e përdorura në të gjithë botën janë të sigurta dhe efektive, dhe konfirmimi i kësaj sot arriti në Sputnik 5 rus, analiza e të cilit tregoi një efikasitet prej rreth 92 përqind. Ministria e Shëndetësisë i tha Kanal 5 se tani ata thonë se nuk po konsiderojnë blerjen e vaksinës ruse.