MSH: Dërgesa e parë e vaksinave mbërriti përmes mekanizmit Kovacs

64

Sot në Republikën e Maqedonisë mbërriti dërgesa e parë e vaksinave kundër Covid 19, të cilat vendi ynë i siguroi përmes mekanizmit Kovacs.

Dorëzimi i parë është nga prodhuesi Astra Zeneka, dhe janë dorëzuar 24,000 doza të vaksinave, të cilat do të jenë të destinuara për qytetarët mbi 75 vjeç. Ministri i Shëndetësisë, Dr. Venko Filipce, në prani të përfaqësuesve të trupit diplomatik në vend, Ambasadorët e Shteteve të Bashkuara, Gjermanisë, Mbretërisë së Bashkuar, Francës, delegacionit të BE-së, OBSH, UNICEF dhe KB, i mirëpriti grupi i duhur i vaksinave në Aeroportin Ndërkombëtar të Shkupit nga Kovaç.

Sistemi Kovacs u zhvillua verën e kaluar, dhe shumë vende të botës, OBSH, Aleanca Globale për Imunizimin, kanë investuar dhe kanë marrë pjesë në zhvillimin e këtij sistemi në mënyrë që të ketë një shpërndarje të barabartë dhe të barabartë të vaksinave në të gjithë botën. Unë dua të falënderoj të gjitha vendet në botë që e kanë mbështetur këtë sistem, veçanërisht përfaqësuesit e vendeve tona miq që janë këtu sot me ne, Shtetet e Bashkuara, Gjermania, Britania e Madhe, Franca, më tej përfaqësuesit e OBSH, UNICEF me ndihmën e të cilit ne e organizuam dhe sistemin e përgjithshëm të transportit, për pritjen dhe përdorimin e mëtejshëm të këtyre vaksinave, bazuar në përvojat e të gjitha vendeve ku përdoren këto vaksina. Tani jemi të përkushtuar për të zbatuar sistemin e imunizimit shpejt dhe me efikasitet. Kemi njoftime për mbërritjen e vaksinave të tjera gjatë këtij muaji. Pritjet në aspektin kohor nuk janë përmbushur dhe e gjithë kjo vjen me disa javë vonesë, por duke qenë se ekziston një kërkesë e madhe për vaksina në të gjithë botën, duke qenë se të gjitha vendet janë duke u përballur fjalë për fjalë me këtë sfidë, është mirë që sistemi ka siç është konceptuar dhe është mirë që kemi sinjale që do të vazhdojë të funksionojë, në mënyrë që në muajt e ardhshëm të dimë saktësisht se sa vaksina mund të arrijnë përmes sistemit Kovax për procesin e imunizimit në vazhdimësi – tha Filipce.

Ambasadorja amerikane Kate Marie Burns vuri në dukje se përhapja e shpejtë e virusit Covid 19 ka treguar se asnjë komb nuk mund të veprojë vetëm kur bëhet fjalë për sfida të mëdha, dhe se të gjitha vendet duhet të kenë akses në vaksinën Covid 19.

“Ne do të përballemi dhe do ta kapërcejmë këtë pandemi nëse veprojmë së bashku si partnerë,” tha Kate Marie Burns, ambasadore e SHBA.

Gjermania, si bashkëthemeluese e platformës për furnizimin e vaksinave kundër koronavirusit, është edhe donatori më i madh, tha ambasadori gjerman Anke Holstein, duke shprehur kënaqësinë me dozat e para të vaksinave që mbërritën sot, megjithëse siç tha ajo duhej të ndodhte tre muaj më parë.

  • Vaksinat janë falas për vendet pritëse, çdo e pesta euro për atë vjen nga Gjermania, çdo e treta euro nga BE. “Ne po e bëjmë këtë sepse jemi të sigurt vetëm kur të gjithë të tjerët janë të sigurt”, tha ambasadori Anke Holstein.

Ambasadorja britanike Rachel Galloway tha se Britania, si një nga donatorët e parë për Kovacs, kishte siguruar deri më tani 8 548 milion për mekanizmin dhe 1, 1.3 miliard ndihmë për t’i dhënë fund pandemisë.

“Askush nga ne nuk është i sigurt derisa të jemi të gjithë të sigurt”, tha ambasadori Galloway.

Ambasadori i Francës, Cyril Bomgartner, vuri në dukje se shpërndarja e sotme e vaksinave përmes Kovacs është vetëm fillimi dhe se më shumë vaksina do të mbërrijnë përmes këtij mekanizmi.

  • Ky është një lajm i mrekullueshëm për qytetarët dhe personelin mjekësor, ky është një lajm i mrekullueshëm për gjendjen e përgjithshme shëndetësore. “Ky është një lajm i mrekullueshëm edhe politikisht, sepse është një reflektim konkret i solidaritetit ndërkombëtar si dhe solidaritetit evropian,” tha ambasadori Bomgartner.

Shefi i Bashkëpunimit në Delegacionin e Bashkimit Evropian, Nicola Bertolini, tha se sot ishte një ditë e lumtur, sepse vaksinat e para mbërritën përmes mekanizmit Kovacs.

“Ekipi Evropë dhuroi 2.2 miliardë euro për mekanizmin Kovacs, vaksinat janë të lehta në fund të tunelit pandemik,” tha Bertolini.mtv1

Përfaqësuesi i OBSH-së në vendin tonë, Dr. Jihan Tavila, falënderoi Ministrin e Shëndetësisë Dr. Venko Filipce dhe ekipin e tij të cilët, siç tha ai, punuan shumë për të bërë vaksinat.

“Isshtë një çështje e komplikuar, nuk është e lehtë të punosh mbi rregullimin, mbi logjistikën … Vaksinat janë një reflektim i solidaritetit në luftën kundër virusit,” tha Dr. Tavila.

Patricia Dijovani, Përfaqësuesja e UNICEF, tha se vaksinat kundër Covid 19 ofrojnë shpresë.