Maqedonia do të shkatërrojë 13,000 doza vaksinash të dhuruara nga Bullgaria

50

Trembëdhjetë mijë vaksina kundër Covid-19 që Maqedonia mori si donacion nga Bullgaria do të shkatërrohen si mbeturina mjekësore, thonë nga Ministria e Shëndetësisë për SAKAMDAKAZHAM.MK. Më 14 shtator, 51,480 doza vaksinash mbërritën në Maqedoni, dhe afati i tyre ishte 30 shtator, që do të thotë se 38,480 doza janë përdorur për dozën e parë dhe të dytë.

Më 8 shtator, Parlamenti bullgar ratifikoi marrëveshjen për dhurimin e 51,480 dozave të vaksinës Pfizer Maqedonisë me 146 vota pro. Para votimit, ministri bullgar i shëndetësisë Stojço Kacarov tha se nëse ratifikimi nuk miratohet atë ditë, Maqedonisë nuk mund t’i jepen vaksina.

“Konkretisht për Maqedoninë e Veriut, zgjedhja është nëse do t’i shkatërroni apo jepni ato, sepse vaksinat skadojnë deri në fund të shtatorit,” tha Kacarov.

“Vaksinat Covid-19 të dhuruara nga Bullgaria janë tërhequr nga përdorimi sot për shkak të datës së skadimit. “Sipas procedurave ligjore, vaksinat do të shkatërrohen, si mbeturinat mjekësore”, na tha Ministria, pa u përgjigjur se sa do të kushtojë shkatërrimi i vaksinave.

Dhurimi Bullgar nga 50 mijë VAKSINA “Pfizer” të mbërritura, duhet të konsumohen në 13 ditë.

Drejtori i Ndërmarrjes Publike “Drisla” Kosta Nachevski na tha se nuk ka njoftim për shkatërrimin e vaksinave në furrën e tyre për shkatërrimin e mbeturinave mjekësore.

Kur donacioni u njoftua nga qeveria kujdestare bullgare më 1 shtator, u tha se Bullgaria kishte një tepricë prej 2.8 milion vaksinash kundër Covid-19. Bullgaria ka shkallën më të ulët të vaksinimit në Bashkimin Evropian, me pak më shumë se 20% të vaksinuar.

Dje, në vend u aplikuan gjithsej 4,162 doza vaksine, nga të cilat 994 u aplikuan si doza e parë, 3,114 u rivaksinuan dhe 54 qytetarë morën dozën e tretë të vaksinës. Deri më 30 shtator, gjithsej 788.058 qytetarë u vaksinuan, 729.794 u rivaksinuan dhe 235 qytetarë morën dozën e tretë. 53% e qytetarëve mbi moshën 40 vjeç rivaksinohen, dhe 32% e popullsisë nga 18 deri në 39 vjeç kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës.

Mbulimi me vaksinim me një dozë vaksine, të popullsisë së rritur, është 47.2%, dhe me dy doza mbulon 43.6% të qytetarëve mbi 18 vjeç. Sipas numrit të vaksinave të aplikuara, 38% e të gjithë popullsisë në vendin tonë vaksinohen, dhe 35% e popullsisë në vend morën dy doza vaksine.

Në Maqedoni, vaksinimi bëhet me “Pfizer”, “Sinovak” dhe “AstraZeneka”. Zyrtarët shëndetësorë kanë rekomanduar që fëmijët midis moshës 12 dhe 18 vjeç të vaksinohen me Pfizer, dhe që vetëm kjo vaksinë të përdoret për dozën e tretë, pavarësisht se cilat vaksina janë dhënë për dozën e parë dhe të dytë.