Mali i Zi renditet i pari në Evropë në trafikun e drogës

66

Sipas Indeksit të Krimit të Organizuar Global, Mali i Zi renditet i pari në Evropë dhe i 14 -ti në botë kur bëhet fjalë për trafikun e drogës, i katërti në Evropë në krim, pas Rusisë, Serbisë dhe Ukrainës, dhe i 45 -ti në botë. Raportoi RTCG.

Kur bëhet fjalë për rezistencën ndaj krimit, sipas Institutit për Alternativat, nga 44 vende evropiane, Mali i Zi renditet i 38 -ti dhe 112 -ti në botë.

Thuhet se heroina nga Shqipëria dhe Kosova kontrabandohet në Serbi dhe vendet e Bashkimit Evropian dhe se grupet kriminale të lidhura me ato aktivitete karakterizohen nga një nivel i caktuar dhune. Mali i Zi thuhet se është pika kryesore e hyrjes për kokainën e kontrabanduar në BE nëpërmjet Ballkanit, kryesisht nga Amerika Latine.

Tregu i kokainës kontrollohet nga disa grupe mafioze, veçanërisht klanet “Kavak” dhe “Skaljarski”, thuhet në raport.

“Marihuana gjithashtu kontrabandohet përmes Malit të Zi nga Shqipëria në Serbi dhe BiH. “Konfiskimet më të mëdha të drogës janë kanabisi, i cili është më i konsumuari në vend,” sipas Indeksit të Krimit të Organizuar Global.

Kur bëhet fjalë për shitjet ilegale të armëve, Mali i Zi është një nga rrugët më të rëndësishme të tranzitit në rajon, nga Serbia në Lindjen e Mesme, nga Rusia në Afrikën e Veriut (kryesisht në Libi) dhe nga Ballkani në Evropën Perëndimore, si dhe nga BiH në Serbi dhe Kosovë.

“Armët shpesh kontrabandohen ligjërisht në automjete private,” thuhet në raport.

Raporti gjithashtu siguron të dhëna për trafikimin e qenieve njerëzore. Nga viti 2015 deri në vitin 2019, u identifikuan vetëm 22 viktima, por format e trafikimit të njerëzve dhe skllavërisë në shërbim të krimit kibernetik po bëhen më të sofistikuara.

http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/336517/cg-prva-u-evropi-po-trgovini-drogom.html