Makina e parë serike me energji diellore: Lëviz me muaj pa u rimbushur (video)

65

Kompania holandeze Lightyear ka prezantuar, siç pretendon, makinën e parë solar në botë gati për prodhim.Modeli Lightyear 0 është një sedan familjar me panele diellore të integruara prej 5 metrash katrorë që mund të gjenerojë energji të mjaftueshme për të përzënë deri në 70 km pa një ditë.

Kompania holandeze me 500 punonjës ka nënshkruar një kontratë me më shumë se 100 furnitorë dhe synon të nisë prodhimin e kësaj makine elektrike me energji diellore.Përveç paneleve diellore, ky sedan elektrik ka bateri që ofrojnë autonomi deri në 560 km kur vozitni në autostradë, me shpejtësi 110 km/h, edhe pa diell.

Ky është një numër mjaft mbresëlënës; gjatë testimit WLTP, Lightyear 0 kishte një distancë totale prej 625 km, që është pothuajse 4 për qind më shumë se Tesla Model 3 Long Range AWD.

Kompania deklaron se ka zhvilluar makinën elektrike më efikase ndonjëherë dhe se këto të dhëna për autonominë i referohen një baterie 60 kWh. Për krahasim, Modeli 3 Long Range AWD ka një bateri 82 kWh.

Edhe nëse standardi i matjes WLTP është shumë optimist për kushtet reale të drejtimit, Lightyear sërish merr më shumë autonomi me një bateri dukshëm më të vogël se Tesla, duke përdorur vetëm 10,5 kWh për 100 km në 110 km/h në autostradë.

Ky rezultat u arrit pjesërisht për shkak të rezistencës më të ulët të ajrit. Prodhuesi holandez deklaron se koeficienti i rezistencës së ajrit është 0.19, gjë që e bën Lightyear 0 makinën familjare më aerodinamike të prodhuar ndonjëherë.

Autonomia e shkëlqyer është gjithashtu rezultat i gomave të zhvilluara posaçërisht të Bridgestone të krijuara për të reduktuar rezistencën e rrotullimit.

Por një pjesë e kësaj vjen edhe nga fokusimi i qëllimshëm në performancën në kurriz të performancës. Përkatësisht, makinës i nevojiten 10 sekonda për të përshpejtuar nga 0-100 km/h, dhe arrin shpejtësinë maksimale prej “vetëm” 160 km/h.

Për krahasim, Tesla është përpjekur gjithmonë t’i lërë përshtypje klientët me përshpejtimin e jashtëzakonshëm, me 3 AWD me rreze të gjatë që arrin 100 në katër sekonda dhe zhvillon një shpejtësi maksimale prej 233 km/h.

Gjatë një dite vere me diell, Lightyear 0 mund të udhëtojë deri në 70 km pa e rimbushur baterinë. Nëse shtoni një bateri plotësisht të ngarkuar, prodhuesi pretendon se nëse udhëtimi juaj ditor është më pak se 50 km, makina mund të drejtohet për muaj dhe mijëra kilometra përpara se të duhet të karikohet.

Karikimi diellor mund të kontribuojë deri në 10 km autonomi në orë. Priza e shtëpisë është e karikuar me 32 km autonomi në orë, dhe karikuesi i shpejtë deri në 520 km autonomi në orë, ku një infrastrukturë e tillë është e disponueshme.

Për sa i përket pjesës së brendshme të makinës, automjeti ka pesë ulëse, shumë hapësirë ​​për bagazhe dhe një interier “vegan”, prej lëkure “vegjetale”, shishe PET të ricikluara dhe palme bastun prej palme kacavjerrëse.

Ekziston edhe një ekran me prekje 10,1 inç për navigimin dhe kontrollin e sistemit multimedial.
Numrat në letër janë një gjë, dhe realiteti është krejt tjetër, kështu që do të jetë interesante të zbulohet se sa mirë e bën kjo makinë punën për të cilën është projektuar në kushte reale, gjatë gjithë vitit.
Një gjë tjetër nuk funksionon në favor të tij, dhe ai është çmimi. Lightyear 0 është një “lodër” jashtëzakonisht e shtrenjtë. Kompania thotë se do të prodhohen vetëm 946 kopje, të cilat do të shiten me një çmim prej 250 mijë euro dhe dërgesat do të fillojnë në nëntor.
Megjithatë, nëse e gjithë seria e automjeteve shitet, kompania thotë se do të vazhdojë të rritet në mënyrë që të ofrojë një makinë diellore për “vdekësit e zakonshëm” në të ardhmen, me një çmim fillestar prej 30,000 euro dhe një datë të parashikuar të fillimit të prodhimit. në vitin 2025.përcjell telegrami.mk