LSDM, VMRO-DPMNE dhe BDI bashkërisht “për” shtyrjen e regjistrimit – Aleanca dhe Alternativa nuk dorëzohen

30

Nëntëdhjetë e pesë ligjvënës votuan në favor të ndryshimit të Ligjit mbi Regjistrimin e Shkurtuar, duke shtyrë regjistrimin, i cili pritej të fillonte sot, për në Shtator.

Vetëm shtatë deputetë ishin “kundër”, ndoshta nga Aleanca për Shqiptarët dhe Alternativën, ndërsa LSDM dhe VMRO-DPMNE votuan “pro”.

Kjo pikë është në rendin e ditës të seancës të planifikuar nga Kryetari Talat Xhaferi pas marrëveshjes së arritur nga Zaev dhe Mickoski.

Ligji tani duhet të debatohet nga Legjislatura dhe Komisioni për Çështjet Evropiane, duke pasur parasysh se ligji ka një flamur Evropian. Debati i komisionit për këtë ligj mund të zgjasë maksimumi dy ditë, kur mund të paraqiten ndryshime, të cilat nuk përjashtohen nga Aleanca dhe Alternativa, të cilat nuk heqin dorë nga bllokadat e ndryshimeve derisa të votohet propozimi i tyre për shtetësi.

Pas takimit të djeshëm të Zaev me përfaqësuesit e këtyre dy partive, u njoftua se janë në gjysmë të rrugës për të arritur një marrëveshje për të gjitha çështjet që çojnë në bllokadën e Kuvendit, por seanca e sotme tregoi se partitë e Selës dhe Gashit nuk japin lart

Koordinatori i këtij grupi parlamentar, Skender Rexhepi, i cili dje së bashku me Zaev dha një deklaratë pas takimit, sot kërkoi që ndryshimet e propozuara të Ligjit të Regjistrimit të hiqen nga rendi i ditës, sepse, siç tha ai, Komisioni për Sëmundjet Infektive nuk është konsultuar, megjithëse shpjegimi është se regjistrimi shtyhet për shkak të situatës me covid-19. Ai i bëri thirrje BDI në pushtet të kundërshtojë shtyrjen e regjistrimit, në mënyrë që, siç tha ai, të mos lejojë një situatë si në 2011.

Në agjendën e seancës së sotme janë ndryshimet në Kodin Zgjedhor, gjithashtu pjesë e marrëveshjes midis liderëve të LSDM dhe VMRO-DPMNE.