Kastriot Rexhepi / Demantoi se Ministri A.Hoxha ka thënë në Qeveri se e lëshojmë nëse nuk realizohet grafa etnike në letërnjoftime ( video nga min 10 )

94


Deputeti Kastriot Rexhepi nga Lëvizja BESA, në një paraqitje të ftuar në emisionin “Stadion” në Radio Kanal 77, foli për zgjidhjen ligjore për të shkruar etninë në një letërnjoftim. Ata duan ta bëjnë atë.
“Le t’i japim një mundësi atij që dëshiron të theksojë përkatësinë etnike, në mënyrë që të mos shoh ndonjë problem, diçka që nuk është e ndaluar nga Kushtetuta dhe ligji i shtetit për të mos lejuar askënd të ushtrojë atë të drejtë”, tha Rexhepi…

“Ata harrojnë që popujt dhe etnitë janë të shënuara në Kushtetutë, Maqedonia është një vend multietnik ku jetojnë shumë komunitete, më shumë kombe, ne besojmë se kjo do të jetë një vlerë e përgjithshme plus, për t’i lejuar ata të identifikohen me etninë e tyre në një dokument zyrtar. E përmend përsëri me zgjedhje dhe dëshirë. “Ne nuk do ta detyrojmë maqedonasin që nuk dëshiron të shkruajë se është maqedonas, as shqiptarin, turkun, vllahun, romët, serbin që jeton këtu”, shton Rexhepi.
Ai theksoi se ky propozim u paraqit më 18 dhjetor 2020, por vetëm tani pas dy muajsh diskutohet mbi propozimin, edhe pse deri më tani ka pasur mjaft kohë për të shprehur mendimet, por nuk ka ndodhur…


Në emisionin “Stadium”, ai u distancua nga të gjitha gjuhët e urrejtjes dhe dezinformatave, të cilat aludoi se ishin shprehur nga një mysafir i mysafirit nga e majta, Borislav Kërmov.
“Emisioni ka emrin” Stadium “dhe këtu ju më përfshini në minutën e 80-të për të marrë pjesë në ndeshje, në Stadium është e lejuar dhe mund të shprehen disa pozicione që nuk janë të përshtatshme për audiencën, por pjesëmarrësit në ndeshje janë sanksionuar nga gjyqtari i ndeshjes dhe atyre nuk u lejohet të paraqesin kualifikime dhe skualifikime që janë reduktuar në gjuhë urrejtjeje dhe keqinformimi. tha Rexhepi.
Sa i përket mendimit të ambasadorit të BE David Gere, Rexhepi thotë se ai foli për rregulloret për vendet anëtare të BE, por nëse një propozim i tillë pengon rrugën drejt integrimit evropian, ai thotë se atëherë ata do të jenë të gatshëm të diskutojnë nëse janë apo jo të tilla një propozim ligjor për tu bërë realitet…

“Ne ende nuk kemi filluar negociatat për pranimin në BE dhe nëse gjatë procesit ne kemi deklaruar qartë se kolona etnike në kartën e identitetit do të ishte një” pikë referimi “dhe do të pengonte rrugën e integrimit të vendit, atëherë do të ishim të gatshëm të diskutojmë . Por për momentin dokumentet e identifikimit, kartat e identitetit janë për përdorim të brendshëm, ato nuk përdoren në BE, në shumë vende dhe në Evropë, por gjithashtu në botë ka modele të ndryshme të dokumenteve të identifikimit, nuk ka pse të të jetë një formulë universale Gjëja më e rëndësishme është që kjo të mos ndalohet dhe të mos jetë në kundërshtim me Kushtetutën dhe rregulloret ligjore. bën të Majtën “, thotë Rexhepi…

I pyetur nëse është diskriminues për të tjerët që nuk janë në Kushtetutë që nuk mund të regjistrohen, siç janë malazezët, kroatët, bullgarët, Rexhepi tha se ky moment është pjesë e një debati që duhet të diskutohet rreth komuniteteve që nuk janë të listuara në kushtetutë , por janë të shënuara në regjistrim. Ai thotë se duhet të realizohet gjithashtu. Nuk është e vërtetë që ata kërkuan diçka për shqiptarët, dhe jo për të tjerët, por duhet të vlente për të gjithë…
Informacioni se koalicioni me LSDM është “i lëkundur” nuk është i saktë, ai theksoi se propozimi daton që nga dy vjet më parë, dhe ata ishin në komunikim me partnerët e koalicionit, por edhe me partitë e tjera politike…