Hungari / Si Orbani spiunoi gazetarët me ndihmën e softuerit Pegasus

37

Qeveria e Viktor Orban në Hungari është ndër dhjetëra qeveri të tjera në botë që kanë përdorur armë të reja në luftën e tyre ndaj mediave, duke përdorur një nga programet spiunë më ndërhyrës në botë për të hakuar dhe sulmuar gazetarë hulumtues dhe media të pavarura në vend.

Kjo erdhi nga një analizë mjeko-ligjore e disa pajisjeve mobile, të bëra si pjesë e projektit Pegasus, një studim i kryer nga organizata franceze e gazetarisë jofitimprurëse Tregime të Ndaluara. Ajo zbuloi se telefonat e shumë aktivistëve, gazetarëve dhe avokatëve në të gjithë botën ishin hakuar me malware të shitur në qeveri autoritare nga vëzhguesi izraelit NSO Group. Vlerësohet se lista përfshin 50,000 numra telefoni dhe është e paqartë në këtë kohë se si doli në dritë.

NSO Group argumenton se softueri duhet të përdoret vetëm kundër terroristëve dhe kriminelëve dhe se ai ishte në dispozicion vetëm për ushtrinë, autoritetet gjyqësore dhe agjencitë e inteligjencës të vendeve ku respektohen të drejtat e njeriut.

Sipas informacioneve të rrjedhura, një gamë e gjerë e njerëzve në Hungari u zgjodhën si shënjestra të mundshme para se të hakohen nga programi i sofistikuar i spiunit Pegasus. Midis tyre janë të paktën dhjetë avokatë, një politikan i opozitës dhe të paktën pesë gazetarë, si dhe Amnesty International, e cila u hakua për shtatë muaj në 2019.

Që kur Orb премиерn u bë kryeministër në 2010, Hungaria ka rënë nga vendi i 23-të në 92-të në Indeksin Botëror të Lirisë së Medias.

Pegasus lejon sulmuesin të ketë qasje në të gjitha përmbajtjet e telefonit dhe të aktivizojë fshehurazi mikrofonat dhe kamerat. Lista e individëve të hakuar përfshin më shumë se 180 gazetarë, përfshirë njerëz të afërt me gazetarin e vrarë saudit Jamal Kashoghi, dhe spyware u përdor më gjerësisht në dhjetë vende, duke përfshirë Hungarinë, Azerbajxhanin, Indinë dhe Meksikën.

И ВЛАДАТА НА ОРБАН КОРИСТЕЛА СОФИСТИЦИРАН ИЗРАЕЛСКИ ШПИОНСКИ ПРОГРАМ ЗА ДА ХАКИРА НОВИНАРИ ВО УНГАРИЈА