Grumbujt e mbeturinave të lëna në tokë rreth kontejnerëve në Tetovë përbëjnë rrezik të madh për shëndetin

52

Grumbujt e mbeturinave të lëna në tokë rreth kontejnerëve të tejmbushur në Tetovë përbëjnë një rrezik të madh për shëndetin e qytetarëve, paralajmërojnë ekspertët. Shërbimi komunal i shërbimeve grumbullon mbeturinat nga kontejnerët çdo ditë, por ka edhe shumë vende ku nuk ka kosha për hedhjen e mbeturinave, kështu që krijohen mini-deponi.

Ratko Davidovski, specialist i higjienës dhe ekologjisë shëndetësore në Qendrën për Shëndetin Publik në Tetovë, tha për MIA se çdo lëndë organike në këto temperatura të larta dekompozohet shumë shpejt, dhe kështu, sipas tij, zhvillon të gjitha bakteret e mundshme që mund të çojnë në pasoja të rënda për shëndetin e njeriut.
Sipas Davitkovski, mbeturinat më të rrezikshme për shëndetin e njeriut janë mbetjet e kafshëve shtëpiake, eshtrat me copa mishi, copa ushqimi dhe lëndë të ngjashme organike.
E gjitha prishet dhe bëhet burim i baktereve dhe viruseve. Jo vetëm mish, por shalqi, për shembull. Çdo gjë organike zbërthehet dhe lejon që shumë baktere të rriten. Ne kemi një sërë bakteresh, më të zakonshmet prej të cilave janë disa si Escherichia coli, bakteret entero, bakteret polimorfike, salmonella, clostridium, nuk ka bakter që nuk është i pranishëm në atë temperaturë – shpjegon ai.