28.6 C
Tetovo
E hënë, 22 Korrik, 2024
BallinaTeknologjiEkipi i NASA-s që studion UFO-t mban takimin e parë publik mbi...

Ekipi i NASA-s që studion UFO-t mban takimin e parë publik mbi pamjet e pashpjegueshme

NASA ka mbajtur takimin e saj të parë publik mbi UFO-t – të referuara zyrtarisht si “fenomene ajrore të paidentifikuara” (UAPs) – një vit pasi nisi një studim mbi pamjet e pashpjegueshme.

Agjencia hapësinore transmetoi në televizion seancën 4-orëshe të mërkurën me një panel të pavarur ekspertësh, të cilët premtuan të jenë transparentë. 

Ekipi prej 16 shkencëtarësh dhe ekspertësh të tjerë të përzgjedhur nga NASA përfshinte astronautin amerikan në pension Scott Kelly, i cili kaloi gati një vit në hapësirë.

NASA tha se fokusi i seancës publike në selinë e agjencisë në Uashington, DC ishte mbajtja e “diskutimeve përfundimtare” përpara se ekipi të publikonte një raport, për të cilin kryetari i panelit David Spergel tha se ishte planifikuar të publikohej deri në fund të korrikut.

“Nëse do të përmbledhja në një rresht atë që mendoj se kemi mësuar, ne kemi nevojë për të dhëna me cilësi të lartë,” tha Spergel gjatë fjalimit të hapjes të mërkurën.

“Përpjekjet aktuale për mbledhjen e të dhënave për UAP-të janë josistematike dhe të fragmentuara nëpër agjenci të ndryshme, shpesh duke përdorur instrumente të pakalibruara për mbledhjen e të dhënave shkencore,” tha Spergel.

Ekipi ka “disa muaj punë përpara tyre”, tha Dan Evans, një zyrtar i lartë kërkimor në njësinë e shkencës të NASA-s, duke shtuar se anëtarët e panelit i ishin nënshtruar abuzimit dhe ngacmimeve në internet që kur filluan punën e tyre.

Paneli përfaqëson hetimin e parë të tillë të kryer ndonjëherë nën kujdesin e agjencisë hapësinore të SHBA-së për një temë që qeveria dikur ia dorëzoi kompetencës ekskluzive dhe të fshehtë të zyrtarëve ushtarakë dhe të sigurisë kombëtare.

Studimi i NASA-s është i ndarë nga një hetim i sapoformalizuar me bazë në Pentagon të fenomeneve ajrore të paidentifikuara të dokumentuara vitet e fundit nga aviatorët ushtarakë dhe të analizuar nga zyrtarë të mbrojtjes dhe inteligjencës amerikane.

Përpjekjet paralele të NASA-s dhe Pentagonit, të dyja të ndërmarra me një farë shqyrtimi publik, nxjerrin në pah një pikë kthese për qeverinë amerikane pas dekadave të shpenzuara duke devijuar, zhvlerësuar dhe diskredituar pamjet e objekteve fluturuese të paidentifikuara – të lidhura prej kohësh me nocionet e disqeve fluturuese dhe alienëve – që datojnë më parë. deri në vitet 1940.

Ndërsa misioni shkencor i NASA-s u pa nga disa si premtues i një qasjeje më mendjehapur ndaj temës, agjencia hapësinore e SHBA-së e bëri të ditur që në fillim se nuk po shkonte në asnjë përfundim.

“Nuk ka asnjë provë që UAP-të janë jashtëtokësorë me origjinë,” tha NASA në njoftimin e formimit të panelit qershorin e kaluar.

“Dua ta theksoj këtë me zë të lartë dhe krenar: nuk ka absolutisht asnjë provë bindëse për jetën jashtëtokësore të lidhur me” objekte të paidentifikuara, tha anëtari i panelit Evans pas takimit të mërkurën.

Zyrtarët amerikanë të mbrojtjes kanë thënë se shtytja e fundit e Pentagonit për të hetuar pamje të tilla ka çuar në qindra raporte të reja tani në shqyrtim, megjithëse shumica mbeten të kategorizuara si të pashpjegueshme.

Kreu i Zyrës së sapoformuar të Pentagonit për Zgjidhjen e Anomalive në Gjithë domenet ka thënë gjithashtu se ekzistenca e jetës inteligjente aliene nuk është përjashtuar, por se asnjë shikim nuk ka prodhuar prova të origjinës jashtëtokësore.

Evans i NASA-s vuri në dukje se transmetimi i drejtpërdrejtë i takimit çoi në trolling të konsiderueshëm.

Kjo vjen në krye të “abuzimit në internet” drejtuar disa anëtarëve të komisionit.

Ngacmimi e ul procesin shkencor dhe përforcon stigmën rreth temës së UAP-ve, tha Evans, duke shtuar se siguria e NASA-s po merret me këtë çështje.

“Është pikërisht kjo qasje rigoroze, e bazuar në prova që lejon dikë të ndajë faktin nga trillimi,” shtoi ai.

© SYRI.net

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments