Bundesbank: Gjermanët përdorën më shumë para kesh gjatë pandemisë

31

Kërkesa për para të gatshme u rrit në Gjermani në pandeminë 2020, megjithë një gamë të gjerë opsionesh pagese, sipas një studimi të bankës qendrore.

Vlera totale e kartëmonedhave të emetuara në vitin 2020 u rrit me 9.5 përqind, njoftoi Bundesbank të Dielën.

Ata gjithashtu vërejnë se kërkesa u hodh ndjeshëm në fillim të pandemisë në mars.

“Unë mendoj se njerëzit në pandemi po mblidhnin para të gatshme sepse ishin të munduar nga pasiguria, por gjithashtu sepse nuk kishin mundësinë të shpenzonin paratë”, tha Johannes Berman, kryetari i Bundesbank.

Pandemia shkaktoi pasiguri të madhe, tha Berman.

“Nuk është ende e mundur të vlerësohet se kur dhe si do të normalizohet kjo prirje mes rasteve në rënie dhe kufizimeve lehtësuese,” shtoi një zyrtar i Bundesbank.

“Ne po vërejmë që depozitat në para po rriten përsëri në degët e bankave dhe se njerëzit gjithnjë e më shumë po tërheqin para,” vëren ai.

Bundesbank vlerëson se 40 përqind e kërkesës gjenerohet nga dëshira e qytetarëve për të mbajtur para në shtëpi, dhe një arsye e mundshme e rritjes, thonë ata, është përpjekja e qytetarëve për të shmangur normat negative të interesit për kursimet.

Bankat tregtare në zonën e euros paguajnë norma interesi negative prej 0.5 përqind për depozitat në Bankën Qendrore Evropiane (BQE) dhe shumë prej tyre po zhvendosen gjithnjë e më shumë që kushtojnë jo vetëm për kompanitë, por edhe për qytetarët, vë në dukje DPA.

Një studim nga Instituti EHI tregoi se gjermanët ndryshuan regjimet e tyre të pagesave në vitin 2020.

“Kriza ka përshpejtuar rënien e shitjeve të parave të gatshme në pakicë të palëvizshme për të paktën tre vjet. “Përfituesit e krizës janë padyshim kartat dhe bizneset në internet, të cilat janë rritur ndjeshëm,” tha autori i studimit Horst Rutter.

Nga ana tjetër, Bundesbank tregon se gjermanët ende preferojnë të paguajnë me para në dorë, pjesa e të cilëve në transaksione është 60 përqind dhe ata duhet të mbeten të tillë pas pandemisë dhe në të ardhmen e afërt, vlerësojnë ata.