Këto janë investimet e huaja direkte në vendet e rajonit – RMV e “gozhduar” bindshëm në pjesën e poshtme!

45

Investimet e huaja direkte në Malin e Zi vitin e kaluar arritën në 529 milion euro, e njëjtë me Slloveninë.

Serbia tërhoqi 3.44 miliardë dollarë në investime të huaja direkte vitin e kaluar, më shumë se gjysma në Evropën Juglindore, gjithsej 6.11 miliardë dollarë, sipas një raporti nga Konferenca e KB për Tregtinë dhe Zhvillimin (UNCTAD).

Serbia renditet e treta midis ekonomive në tranzicion për sa i përket fluksit të investimeve të huaja direkte vitin e kaluar, përpara Rusisë me 9,7 miliardë dollarë dhe Kazakistanit me 3,9 miliardë dollarë.

Nga vendet në rajon, investimet e huaja direkte në Kroaci vitin e kaluar arritën në 1.3 miliard dollarë, 1.1 miliard dollarë në Shqipëri, 529 milion dollarë në Slloveni dhe Mal të Zi, 371 milion në BiH dhe 274 milion në Maqedoni.

Investimet e huaja direkte totale në ekonomitë në tranzicion ishin vetëm 24,16 miliardë dollarë.

Flukset globale të investimeve të huaja direkte ranë 35 për qind vitin e kaluar, në 998.9 miliardë dollarë nga 1.5 trilionë dollarë në 2019, si rezultat i krizës globale shëndetësore dhe masave për të mbyllur ekonomitë në të gjithë botën.

Investimet në ekonomitë e zhvilluara janë përgjysmuar në 312 miliardë dollarë.