Bill Gates: Vaksinat për vendet e varfëra do të vonojnë deri në 8 muaj

35

Kërkimi i vaksinave kundër sëmundjes ngadalë ka filluar t’i ngjajë luftës. Kompanitë farmaceutike që prodhuan vaksinën gjithashtu njoftuan vonesa në shpërndarje për shkak të numrit të madh të pretendimeve. Kjo ka shkaktuar panik, veçanërisht në Evropë, e cila po përballet me reagimin e publikut pasi nuk është në gjendje të kryejë fushatën e saj të shumëpritur të vaksinimit në vendet e saj anëtare. Por më të varfërit po presin t’i marrin ato përmes mekanizmit kovaç, i cili ende nuk ka funksionuar. Për këto vende, vaksina do të arrijë në gjashtë deri në tetë muaj në rastin më të mirë, sipas filantropit dhe miliarderit Bill Gates, i cili thotë se shpërndarja e vaksinave përmes Kovacs fillimisht do të jetë modeste.

Në një intervistë me Reuters, Gates tha se shpërndarja e vaksinave është një problem jashtëzakonisht i madh që ushtron presion mbi institucionet globale, qeveritë dhe prodhuesit e ilaçeve. Kovacs ka në plan të shpërndajë 2.3 miliardë doza vaksine deri në fund të vitit, nga të cilat 1.8 miliardë doza janë falas për vendet e varfra. Shpresat janë që dërgesat e para do të realizohen në shkurt.