AAA & ASH – ÇAIR: KOMUNA E ÇAIRIT KA PRODHUAR LAGJE DHE GETO ILEGALE

19

Të nderuar përfaqësues të mediave, të dashur qytetarë, jemi sot këtu në hyrje të lagjes “Serava”, ku 15 vjet janë ndërtuar, po ndërtohen e mbindërtohen ndërtesa, të gjitha të egra dhe duke abuzuar me ligjin për legalizim të shtëpive të vjetra.

Komuna e Çairit për 16 vjet me radhë është drejtuar nga njerëz të paaftë, qëllimi i vetëm i të cilëve ka qenë ta pasurojnë veten, familjen dhe klanin e tyre. Ndërkaq çmimi i pasurimit të tyre ka qenë varfërimi ynë dhe humbja e më të çmueshmes që e kemi – gjeneratës së re! Jo vetëm që kanë dhënë premtime të rrejshme për një ardhmëri më të mirë qysh nga 2005 e këndej, por BDI-ja në Çair e ka kthyer jetën tonë në një makth dhe ka prodhuar edhe një geto urbane me ndërtesa pa leje, duke е shkatërruar jetën e secilit banori në këto lagje dikur të njohura si lagje të gjelbra.

E duke qenë këtu dëshirojmë ta pyesim kryetarin aktual të Çairit, Visar Ganiu, se cila nga ndërtesat e reja në Çair ka leje ndërtimi? Ndërkaq pyetja e dytë për të është: në çfarë xhepa ka përfunduar ryshfeti dhe përqindjet, në mënyrë që të lejohen këto ndërtime të egra? E nëse thotë se nuk ai ka marrë ryshfet, atëherë shtrohet pyetja se për çfarë arsye i ka lejuar atëherë këto ndërtesa? Cili është çmimi i këtij mashtrimi?

Para disa ditësh ne ishim dëshmitarë të një dokumentari që është bërë për njërën nga këto ndërtesa, ndërsa ne e dimë se asnjë ndërtesë e re në Çair, që nga Çarshia e deri në kufirin me Butelin, nuk ka leje. Prandaj shtrohet pyetja: kush do të shkojë në burg për këto dallavere, hajni e mashtrime? Izeti, Visari apo vartësit e tyre? Apo, mos ndoshta, vetë kryetari i partisë? Kush është përgjegjës që kështu është rrezikuar jeta e qytetarëve dhe biznesi i investuesve?

Abuzimi me ligjin për legalizim, ashtu që ndërtesat ngrihen në vitin 2021 dhe regjistrohen sikur të jenë ndërtuar më 2011, e mundëson vetëm mafia urbane e Çairit në krye me Visar Ganiun dhe shefin e tij, Izet Mexhiti. Kjo është arsyeja që unë i ftoj edhe mediat e tjera dhe hulumtuesit e tjerë që të vijnë në Çair dhe të shohin se çfarë katastrofe kanë prodhuar këta njerëz në Çairin tonë. Këto objekte nuk mundësojnë kurrfarë zgjidhjeje për instalimin e rrymës elektrike, kanalizimit, ujit të pijshëm, si dhe hapësirave të gjelbra për socializim dhe jetë normale.

Sidoqoftë, lajmi i mirë është se këta njerëz i numërojnë ditët e fundit në krye të Komunës së Çairit dhe ardhja jonë aty do ta ndalë këtë kaos urban në Çair, duke e kthyer qytetarin dhe afaristin në qendër të vëmendjes. Nuk mund të lejojmë që të rrezikohet jeta e dikujt dhe paratë e dikujt që investon ose që me shumë telashe mbledh para që të blejë një banesë, ndërsa kjo të jetë vetëm në dobi të xhepave të disa personave që sot e drejtojnë padrejtësisht Çairin.

Të nderuar banorë të Çairit, nuk ka asgjë më të shtrenjtë dhe më të shenjtë se jeta e njeriut dhe nuk ka poshtërsi më të madhe se dikush të abuzojë me jetën e njerëzve për përftime të veta meskine. Çairi do të jetë përsëri çair i bukur. Këtë jua premtoj unë!

AlternAtivA & Aleanca për Shqiptarët – Çair