A mund të ha vezë nëse marr antibiotikë? Ja përgjigjja e ekspertëve…

87

Shumë njerëz pyesin nëse mund të hanë ose jo vezë kur marrin antibiotikë. Një nga ato pyetje që shumë prej nesh nuk dinë si t’i përgjigjen dhe kështu Instituti i Lartë i Shëndetësisë kujdeset për qartësimin e dyshimeve.

Sipas një besimi, shumë mendojnë se veza do të anulonte veprimin e ilaçit dhe për më tepër do të tendoste mëlçinë, por sipas asaj që mund të mësojmë ekspertët kjo do të ishte thjesht një mit i rremë.

Vezët dhe antibiotikët janë të papajtueshëm, kjo është përgjigja e ISS

Shumë pyesin: “A nuk mund të ha vezë sepse po marr antibiotikë?” Kësaj pyetjeje iu dha përgjigje nga Instituti i Lartë i Shëndetësisë: “Nuk është e vërtetë që kur merrni një trajtim me antibiotikë nuk mund të hani vezën! Kjo është e vërtetë vetëm kur merrni antibiotikë sulfonamidë

Në fakt do të ishte vetëm një besim i rremë që dikush nuk mund të hajë vezë kur merr antibiotikë. Në fakt, nuk ka asnjë provë shkencore që marrja e antibiotikëve dhe vezëve në të njëjtën kohë është e dëmshme për shëndetin ose e bën trajtimin joefektiv. ISS shpjegon se: “vezët mund të hahen edhe kur merrni antibiotikë, përveç alergjive para-ekzistuese ose dietave speciale dhe këshillës së përshkruar nga mjeku që nuk varen nga fakti që jeni duke marrë antibiotikë”.

Atëherë pse u përhap ky thashethem? Sepse vetëm nëse trajtimi i planifikuar bazohet në antibiotikë sulfonamidë, ose “antibiotikë sintetikë me veprim antibakterial që veprojnë në një gamë të gjerë bakteresh, atëherë mund të këshillohet që të mos konsumohen vezët”.

E gjithë kjo sepse disa përbërës të vezës mund të lidhen me sulfonamidet në zorrë, duke kufizuar thithjen e tyre dhe duke ndikuar në aktivitetin e tyre. Në çdo rast, është mjeku ai që përshkruan se si t’i merrni. “Origjina e këtij besimi të rremë ndoshta rrjedh nga fakti që prodhimi i antibiotikëve, në fillim, u krye duke përdorur albuminën, një proteinë që vjen nga vezët”. Kjo është arsyeja pse u mendua se ngrënia e vezëve mund të ndërhyjë në efektivitetin e vetë antibiotikëve.

Tani, antibiotikët prodhohen në një shkallë industriale dhe përbërësi aktiv krijohet me një sintezë kimike ose me metoda të kulturës eksperimentale, kështu që edhe nëse do të kishte pasur ndërveprime në të kaluarën, nuk ka probleme në konsumimin e vezëve gjatë terapisë me antibiotikë, padyshim duke përjashtuar sulfonamidet.