A do të përballemi me një rritje të re të çmimeve të energjisë elektrike ?!

147

Ekspertët e energjisë pretendojnë se importi i ndërhyrjes së energjisë elektrike, i cili aktualisht është duke u zhvilluar, do të thotë sigurisht energji elektrike më e shtrenjtë për qytetarët.

Profesori Konstantin Dimitrov i tha Alsat TV se, për shkak të mungesës së ujit, shteti ndaloi prodhimin e energjisë elektrike nga hidrocentralet dhe nuk mund të siguronte energji elektrike të mjaftueshme për të përmbushur nevojat.
Shteti ka ndaluar prodhimin nga hidrocentralet për shkak të uljes së niveleve të ujit në lumenj dhe liqene, por në të njëjtën kohë nuk mund të sigurojë energji elektrike të mjaftueshme nga objektet e tjera, tha Dimitrov.
Ai argumenton se efektet negative të mungesës së investimeve në energji janë ende në sipërfaqe.
Me çdo import të energjisë elektrike, çmimi do të rritet. Duke përjashtuar importet, çmimi u rrit me shtatë përqind. Energjia elektrike që nuk është porositur fillimisht në planin afatgjatë është qartësisht më e shtrenjtë. Dhe ndryshon në çmim me të paktën 30 për qind, thotë Dimitrov.
Nga ESM, ata thonë se në këtë moment është shumë herët të thuhet nëse do të ketë vend për rritje të çmimeve për konsumatorët fundorë. Çmimi i energjisë elektrike për tremujorin e parë të vitit 2021 do të dihet nga 15 dhjetori.
Partia opozitare VMRO-DPMNE shpesh akuzon se dëshira e qeverisë për fitim ka çuar në tharjen e ujërave në liqenet natyrore dhe artificiale maqedonase, si dhe në rezervuarët. Nga atje ata thonë se kjo katastrofë ekologjike që po i ndodh Maqedonisë me ujërat e liqenit është për shkak të paaftësisë së qeverisë dhe dëshirës së saj për fitim, e cila rrezikon jetën e njerëzve dhe tërë jetën e kafshëve dhe bimëve në liqene.
Liqeni i Kalimanci është tharë plotësisht. Nga 120 milion metra kub ujë si kapacitet i tij, për momentin kemi vetëm 19 milion metra kub ujë. Kjo do të thotë që qeveria e ka shkatërruar rezervuarin. Liqeni Kalimanci është sjellë në prag të tharjes dhe në prag të minimumit biologjik, tha disa ditë më parë Cvetan Tripunovski nga VMRO-DPMNE, për Liqenin Kalimanci.
Ai theksoi se konsumi i tepërt i ujit për të prodhuar energji elektrike në periudhën e verës, kontribuoi që Maqedonia të përballet me krizën më të madhe në dekadat e fundit.

https://kariera.mk/article/6688/ni-prestoi-novo-poskapuvanje-na-strujata