Deri në fund të vitit pritet të rritet çmimi i produkteve të ndryshme ushqimore dhe Departamenti Amerikan i Bujqësisë ka deklaruar në parashikimin e tij se cilat ushqime janë të kërkuara.
Sipas Departamentit Amerikan të Shtetit, çmimet e ushqimeve në shkurt 2022 ishin 7.9% më të larta se në shkurt 2021 dhe arsyeja kryesore e rritjes së çmimeve është konflikti në Ukrainë.
Për shkak të ndërprerjeve të zinxhirit të furnizimit, por edhe ndryshimeve klimatike, më poshtë është një listë e ushqimeve që mund të bëhen më të shtrenjta deri në fund të vitit.
Yndyrnat dhe vajrat – Yndyrnat dhe vajrat pritet të kenë një rritje të çmimit nga 6 deri në 7%. Frutat e freskëta – Pritet rritje e çmimit prej 5 deri në 6%.
Perime të freskëta – Pritet një rritje prej 1 deri në 2%. Frutat dhe perimet e përpunuara – Pritet një rritje prej 4,5 deri në 5,5%.
Sheqeri dhe ëmbëlsirat – Pritet një rritje e çmimeve prej 3 deri në 4%. Drithërat dhe produktet e furrës – Pritet një rritje prej 3 deri në 4%.
Konsumatorët joalkoolikë – Pritet një rritje e çmimeve prej 3,5 deri në 4,5%.
Sipas Business Insider, një nga arsyet kryesore të rritjes së çmimeve është lufta në Ukrainë. Pushtimi rus i Ukrainës shkaktoi mungesë të plehrave, ndërpreu bujqësinë në mbarë botën dhe çoi në rritje të çmimeve.
Përveç luftës, shtrembërimet e çmimeve u ndikuan edhe nga ndryshimet klimatike. Gjegjësisht, edhe para pushtimit rus, përkeqësimi i krizës klimatike e vështirësoi furnizimin me ushqime.
OKB-ja ka raportuar më parë se gjatë tre dekadave të ardhshme, “siguria e ushqimit do të rrezikohet seriozisht nëse masat për të trajtuar ndryshimet klimatike dhe cenueshmërinë e sistemit ushqimor ndaj ndryshimeve klimatike merren në shkallë të vogël ose aspak”.
Kushtet e paparashikueshme të motit mund të dëmtojnë prodhimin e tij të ushqimit. Për shembull, rritja e temperaturave të detit dhe oqeanit po pengon furnizimin e peshkut dhe karavidheve, thuhet në analizë.