Zakharieva: Maqedonia nuk dorzoi reforma ,anuloi regjistrimin për shkak të tensioneve me shqiptarët ( video)

85

“Si Evropa, ashtu edhe ne do të ndjekim regjistrimin në RMV që të bëhet në përputhje me të gjitha standardet dhe rregullat Evropiane,” tha Ekaterina Zaharieva – deri vonë Zëvendës Kryeministri dhe Ministri i Punëve të Jashtme.

Shkupi e shtyu numërimin për shkak të tensioneve me shqiptarët, shtoi Zaharieva.

“Gjeorgjia ishte fajtore për Shkupin 4 vjet më parë, dy vjet më vonë fajin e kishin dy vende të tjera – Hollanda dhe Franca, tani Bullgaria është fajtore. Shkupi nuk ka pse të kërkojë arsye të tjera për mungesën e reformave në vend, “tha ai.


Ekaterina Zaharieva: Padyshim që qëllimi është dominimi!
A duhet Bullgaria të reagojë ndaj pyetjes, nëse një numër i vogël i njerëzve deklarohen si Bullgarë gjatë numërimit, kur kalohet se 120,000 njerëz nga RSM morën Bullgarin me origjinë, Zaharieva u përgjigj, pasi Bullgaria reagon ndaj incidentit me Bullgarisht vetë-ndërgjegjësimi, ka njerëz që tashmë dërgojnë sinjale të shkruara, edhe pse kanë frikë nga gjithçka.
“Atëherë kur nuk mund të mendoni për një punë ose të humbni punën tuaj, vetëm sepse keni një vetëdije të qartë Bullgare, kur pa arsye mbilleni nga agjentë të sigurisë kombëtare, atëherë kur numrat e makinës suaj janë të ulët, vetëm sepse janë bullgarë, kur ka Sigurisht, për më shumë se 80 vjet, frika është e kuptueshme, por kur panë mbështetjen e Sofjes dhe panë që Bullgaria nuk do të vazhdonte të heshte, disa prej tyre ndaluan të kishin frikë.

Frika është gjithçka që ka për të. E patë se çfarë ndodhi me interpretuesin e tyre për Eurovision, ishte kaq publike para syve të të gjithë botës. Kështu shpresoj që Shkupi të mos ketë më sy për ta thënë këtë, “bërtiti Zaharieva para Milena Milotinova.

Për shkak të frikës, Zaharieva nuk priste të deklarohej si Bullgare gjatë numërimit të të gjitha kërmijve, të cilët janë gjysma përpara njëri-tjetrit. Sipas thashethemeve, autoritetet në RSM do të bëjnë të mundur që Bullgarët të jenë pak atje.

“Ne nuk kemi pretendime ta quajmë kështu. Nuk është problemi ynë me të drejtën e vetëvendosjes, është teknik. Ju keni probleme me njerëzit që jetojnë atje dhe të dy Maqedonasit dhe Bullgarët i ndiejnë ato,” tha Zaharieva.

“Bullgaria kurrë nuk ka pasur një problem me të drejtën e tyre për vetëvendosje. Ne nuk pretendojmë dhe nuk kemi bërë thirrje për një ndryshim në Kushtetutën aktuale. Ne kemi një problem me gjuhën e urrejtjes ndaj të gjithë, lidhur me Bullgarinë, për për hir të falsifikimit të historisë “.

Sipas fjalëve, do të ishte më mirë që Republika e Maqedonisë Veriore dhe Shqipëria të punojnë së bashku në rrugën e negociatave Evropiane, por këtu vepron parimi i meritave tona. 3 vjet më parë, Shkupi u përpoq të ndahej nga Shqipëria, tani, edhe nëse Tirana nuk e ka refuzuar zyrtarisht, gjithnjë e më shumë flitet për shkëputjen e Shqipërisë nga RSM.

“Një kabinet nuk duhet të ndryshojë kurs, veçanërisht në politikën e jashtme. Unë shpresoj se kur bëhet fjalë për Rusinë, gjithçka do të reagojë. Pse reagon Presidenca gjatë gjithë kohës, kur bëhet fjalë për Rusinë ose Turqinë, kur bëhet fjalë për Rusinë ose Turqinë ? “” dhe mbron interesin kombëtar, prandaj ekziston heshtja e radios, “komentoi Zaharieva.

“Fakti që në ditën e parë dhe të dytë administrata zyrtare kryen një ndryshim në një nga institucionet kryesore në Bullgari pa ndonjë motiv natyror, ndryshon profesionistë dhe emëron persona me kualifikime të huaja profesionale, fjalime për Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe Ministrinë e Punët e Jashtme. “Qëllimi është të mbizotërojë këto struktura,” komentoi Zaharieva mbi hapat e parë të kabinetit të shërbimit.

Lexoni më shumë në:

https://www.dnes.bg/politika/2021/05/16/zaharieva-shte-sledim-prebroiavaneto-v-severna-makedoniia.490354