Zaevi zbuloi kur mbërrijnë vaksinat e para Pfizer

48

Kryeministri Zaev njoftoi në emisionin “Trilling” se javën e ardhshme pritet informacioni i parë në lidhje me sasitë e para përmes sistemit KOVAX, si dhe se në shkurt vaksinat pritet të bien dakord direkt me kompaninë “Pfizer”.”Bashkimi Evropian po zhvillon mekanizma për të na konfirmuar sa më shpejt të jetë e mundur, dhe unë duhet të shpreh mirëkuptimin tim, siç kam kritikuar, për mospërmbushjen e pritjeve të sasive të prodhuara nga Pfizer, kur vendet që duhet të kishin marrë një mesatarisht 100 njësi, të marra “12-13 njësi, në raundin e parë, në të dytën, sasitë gjithashtu janë ulur”, tha Kryeministri, duke shpjeguar se kjo është arsyeja për paaftësinë e vendeve evropiane për të ndarë vaksinat me Ballkani Perëndimor siç është planifikuar, pra pesë përqind e sasive të marra.

“Tema e vaksinave zë të gjithë botën, jo vetëm ne. Ne patjetër që kemi një ndjenjë të pakëndshme sepse i gjithë Ballkani Perëndimor ka mbetur prapa, përveç Serbisë, e cila nuk ka aspirata për në NATO dhe normalisht është më e hapur për botën lindore, Kinën dhe Rusinë, dhe bën marrëveshje me to. “Ne jemi një anëtar i ri i NATO-s, ne përgjithësisht i përmbahemi botës perëndimore dhe vaksinave të miratuara nga institucionet shëndetësore atje,” tha Kryeministri Zaev, duke shtuar se selia e Pfizer për Evropën Juglindore është në Beograd dhe kjo është arsyeja pse qytetarët serbë mori një sasi të caktuar vaksinash nga kjo kompani.

Duke informuar se është në kontakt të vazhdueshëm me autoritetet në Serbi, Kryeministri Zaev tha se ai pret që 2-3,000 vaksinat e para, nga 8,000 doza të dakorduara nga pala serbe, të mbërrijnë sa më shpejt të jetë e mundur, duke shpjeguar se kjo do të jetë arrihet pas marrjes së miratimeve të nevojshme nga kompania.

“Ajo që është e vërtetë dhe duhet të dihet nga qytetarët është që për herë të parë në çdo vend, vaksina duhet të hyjë në mënyrë që të regjistrohet, nuk mund të bëhet më herët,” tha Kryeministri Zaev, i cili shtoi se pret të marrë miratimi nga selia e Nju Jorkut, “Pfizer” për të miratuar qeverinë serbe për të dorëzuar vaksinat në transhe për transport specifik.

Kryeministri Zaev informoi se vendi ynë është plotësisht i përgatitur me frigoriferë të siguruar për vaksinat dhe sistemi i vaksinimit tashmë është ndërtuar dhe do të jenë së pari punëtorët mjekësorë nga spitalet KOVID që janë 7.850, pjesa tjetër e personelit mjekësor, të sëmurët kronikë, të moshuar.