Virusologu Dr Nikola Panovski për Alfa Tv / Kulmi i koronavirusit në Maqedoni nuk ndodhi as nuk do të ndodhë

267

Kulmi ka kaluar apo do të vijë akoma? Autoritetet shëndetësore po njoftojnë një gjë, pjesë e profesionit mjekësor një tjetër. Kulmi i koronavirusit në Maqedoni nuk ka qenë as nuk do të jetë, thotë për mjekun Alpha virusologu Dr Nikolla Panovski. Pretendimi i tij është në kundërshtim me atë që autoritetet shëndetësore presin në të gjithë botën. Në vendin tonë, autoritetet thonë se kulmi i Covid 19 pritet në periudhën tjetër. Panovski thotë se sëmundja do të vazhdojë, pa ndonjë kulm të veçantë.-Sipas meje, nuk kishte kulmin, e as nuk do të ketë asgjë, është një rrafshnaltë që zgjat dy javë ose mbase më shumë, ka pasur disa ditë kur ishte 107, por ato të mëparshme kishin shumë pak në varësi të asaj që ata zgjedhin për provim dhe cili është numri i provave. Mesatarja është 10 përqind e testeve janë pozitive, e fundit që shohim që përqindja është më e ulët, megjithëse ka pak teste, përqindja është nën 5 përqind, kështu që unë mendoj se kulmi është kaluar nëse do të kishte një kulm fare, thotë Panovski për Alfa.Megjithëse Panovski thotë se ne nuk mund të flasim për një zgjedhje në nivelin e të gjithë vendit, një gjë e tillë mund të thuhet se ka ndodhur në disa qytete. I tillë është rasti me Dibrën, ku situata tashmë është mjaft e qetë, dhe numrat japin optimizëm kur bëhet fjalë për Kumanovën.- Disa qytete patën një kulm, mund të themi për Kumanovën, ku numri papritmas u rrit, kështu që tani ajo ka filluar të bjerë. Nuk mund të themi për Shkupin se këto raste janë zvarritur gjatë gjithë kohës, pa ndonjë ngritje ose ulje të veçantë, thotë Panovski.Panovski thotë se lirimi i shtetrrethimit është një opsion shumë më i mirë se ai që filloi në orën 4 të mëngjesit. Sipas tij, do të ishte shumë më mirë nëse një shtetrrethim i tillë i rreptë nuk do të prezantohej fare.- Unë mendoj se do të infektohen më pak tani kur është ora 19:00 sesa 16, sepse njerëzit do të jenë më pak të mbushur me njerëz kur të kthehen nga puna, kur të shkojnë në dyqane. Unë mendoj se kjo është më logjike, mendoj se nuk duhej të ishte prezantuar fare deri në orën 4 të mëngjesit, thotë Panovski.Në tre ditët e fundit, janë kryer gjithsej 1,110 teste, dhe 73 persona janë pozitivë, pra përqindja e pozitiveve krahasuar me ato të testuara është nën 10 përqind. Me 28-tën e sotme, numri i të infektuarve në Maqedoni është rritur në 1259. Deri më tani, vetëm një herë në ditë numri i të infektuarve ishte mbi 100.