Vendet në rajon tërheqin akulloren “Bounty”, “M&M”, “Snickers” dhe “Twix” për shkak të substancës kancerogjene, në Maqedoni inspektimi kryhet

148

Vendet në rajon si Serbia, Kroacia dhe Bosnja dhe Hercegovina kanë tërhequr akulloret M&M, Bounty, Snickers dhe Twix të importuara nga vendet e BE -së, ku u gjetën nivele të rritura të oksidit të etilenit, ndërsa në Maqedoni do të kryhet një kontroll inspektimi nëse akullore të tilla importohen edhe në vend.

Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë (AUV) informon se dje pasdite ata morën një njoftim (numri 2021.3720) nga sistemi i paralajmërimit të shpejtë për ushqimin dhe ushqimin për kafshë (RASSF) të Bashkimit Evropian, i cili lidhet me produktet e ëmbëlsirave të pasigurta të importuara. Të cilat përmbajnë një shtesë që përmbajnë oksid etileni. Bëhet fjalë për shtesën “çamçakëz fasule karkaleci”.

“Sipas procedurës së përcaktuar për të vepruar sipas njoftimit të marrë, shërbimet e inspektimit të Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë kontrollojnë dy operatorë importues. “Pas kontrollit të kryer të inspektimit, do të përcaktohen sasitë dhe llojet e produkteve të importuara dhe do të përcaktohen udhëzimet për veprime të mëtejshme”, thonë nga AUV për “Plusinfo”.

Ata shtojnë se nëse zbulohen akulloret e diskutueshme, ato do të tërhiqen nga përdorimi.

Ministria e Bujqësisë e Kroacisë të Premten së bashku me importuesin, si masë paraprake i tërhoqën produktet SNICKERS XTRA akullore 66g – e vetme, TWIX akullore 34.2g – 6 kuti pako, BOUNTY akullore bar 39.1g – 6 kuti pako, Akullore SNICKERS bar 48g – 6 kuti pako, akullore TWIX 47g – e vetme, akullore kikiriku M & Ms 62g – e vetme. Produktet që janë tërhequr kanë data dhe afat të ndryshëm skadimi, dhe me njoftimin është publikuar një tabelë me produktet e tërhequra.

linkuhttps://www.hapih.hr/opoziv-proizvoda-snickers-xtra-ice-cream-bar-twix-ice-cream-bar-bounty-ice-cream-bar-snickers-ice-cream-bar-twix-ice-cream-bar-mms-peanut-ice-cream-stick/

E njëjta gjë ndodhi sot në Serbi, ku akulloret e diskutueshme me nivele të larta të oksidit të etilenit u tërhoqën nga raftet dhe depot në të gjithë vendin.

“Kushdo dhe kudo që zbulon ndonjë parregullsi, ai hyn në sistem, duke paralajmëruar kështu të gjithë në zinxhir që të veprojnë në mënyrë të përshtatshme. “Puna jonë është të mbrojmë konsumatorët dhe këtë do ta bëjmë në të ardhmen,” tha ministri serb i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave Branislav Nedimovic.”Më 2 gusht, Sistemi i Paralajmërimit të Shpejtë të Bashkimit Evropian mori një njoftim si informacion shtesë se akullorja e importuar nga BE përmbante stabilizuesin” Lygomme FM 4600 / Box25 / STD / E800 “- oksid etileni, i cili u zbulua në Spanjë mbi kufijtë e lejuar “.

linku https://www.vet.minpolj.gov.rs/

linqet

https://24info.mk/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5-mm-snickers-%D0%B8-twix-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0/

https://infokompas.com.mk/2021/08/04/%D0%B2%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8/

https://plusinfo.mk/dali-makedoncite-lizhat-sladoledi-polni-so-pesticidi/

https://republika.mk/vesti/ekonomija/vo-regionot-se-povlekuvaat-shtetni-sladoledi-makedonija-doprva-kje-sproveduva-inspekciska-kontrola/