Udhëheqësi suprem i Iranit nuk pranon ndihmën amerikane – thotë se coronavirusi është “helm” i krijuar për të vrarë iranianët

358

Udhëheqësi Suprem i Iranit, Ayatollah Ali Khamenei, shtyu një teori konspirative të dielën, duke hedhur poshtë mundësinë e çdo ndihme amerikane mes shpërthimit të coronavirusit dhe duke sugjeruar se virusi ishte një “helm” i krijuar posaçërisht për të vrarë iranianët.

Tashmë duke vuajtur nën peshën e sanksioneve të rrepta të vendosura me urdhër të presidentit amerikan Donald Trump, Irani është bërë një nga vendet më të goditura në botë në pandeminë në vazhdim të coronavirusit, shkruan Newsweek.

Të mërkurën, Sekretari i Shtetit, Mike Pompoe njoftoi se do të shtohen më shumë sanksione për Iranin, pavarësisht raporteve që kombi i Gjirit Persik tashmë po përpiqej të merrte pajisje të nevojshme mjekësore për të luftuar shpërthimin.

Si rezultat, Khamenei të dielën refuzoi mundësinë e pranimit të ndihmës amerikane për të luftuar virusin, duke përcjellë një teori konspirative të promovuar nga zyrtarë kinezë, raportoi Associated Press.

Disa udhëheqës kinezë kanë sugjeruar që coronavirusi ishte krijuar në një laborator nga SHBA për të synuar vendin e tyre, i cili ishte i pari në botë që u godit nga virusi.

“Unë nuk e di se sa e vërtetë është kjo akuzë, por kur ekziston, kush do t’ju besonte t’ju sillni atyre ilaçe?”, tha udhëheqësi iranian, duke iu referuar teorisë së komplotit. “Ndoshta ilaçi juaj është një mënyrë për të përhapur më shumë virusin”.

Ai vazhdoi të sugjerojë që coronavirusi mund të ishte “krijuar posaçërisht për Iranin duke përdorur të dhënat gjenetike të iranianëve që ata kanë marrë me mënyra të ndryshme”.

Khamenei përsëriti akuzat dhe kritikat në një seri postimesh në Twitter gjithashtu.

“Qeveria amerikane ka deklaruar disa herë që ata janë të gatshëm të ndihmojnë Iranin me ilaçe për të luftuar shpërthimin e coronavirusit. Kjo është e çuditshme. Së pari, bazuar në fjalët e zyrtarëve tuaj, ju përballeni me mungesa në SHBA. Kështu që përdorni atë që ju keni për pacientët tuaj”, ka shkruar ai në Twitter.

“Së dyti, jeni akuzuar se keni krijuar coronavirusin. Unë nuk e di se sa e vërtetë është. Por kur ekziston një pohim i tillë, a mund të besojë një njeri i mençur?”. “Ju mund të jepni ilaçe që përhapin virusin ose bëjnë që ai të mbetet. Përvoja tregon se nuk mund të kemi besim te ju dhe se ju bëni gjëra të tilla”.

Megjithatë, nuk ka asnjë provë që SHBA-ja ose ndonjë vend ose organizatë tjetër krijuan coronavirusin.

Një studim shkencor tashmë ka arritur në përfundimin se virusi u lind natyrshëm përmes mutacioneve evolucionare.