19.2 C
Tetovo
E enjte, 30 Maj, 2024
BallinaLajmeBotaSipas vendimit të Presidentit të SHBA, shkelja e Marrëveshjes së Prespës është...

Sipas vendimit të Presidentit të SHBA, shkelja e Marrëveshjes së Prespës është bazë për vendosjen në Listën e Zezë

Presidenti amerikan Joseph Biden më 8 qershor 2021 miraton (plotësoi) “Urdhrin ekzekutiv për bllokimin e aseteve dhe ndalesën e hyrjes në Shtetet e Bashkuara të personave të caktuar që kontribuojnë në situatën destabilizuese në Ballkanin Perëndimor”.

Neni 1 thotë se një përcaktim i tillë zbatohet për (a) E gjithë prona dhe një pjesë e pronës që ndodhet në Shtetet e Bashkuara, e cila do të vinte në Shtetet e Bashkuara, ose që është në pronësi ose kontrolluar nga një person i Shteteve të Bashkuara të Amerikës të personave është e bllokuar dhe nuk mund të transferohet, paguhet, eksportohet, tërhiqet ose trajtohet ndryshe.

Për më tepër (III) theksohet gjithashtu se një urdhër i tillë ekzekutiv vlen edhe për personat që janë përgjegjës ose bashkëpunëtor, drejtpërdrejt ose tërthorazi, në shkeljen, pengimin ose kërcënimin e zbatimit të çdo marrëveshjeje ose kuadri për sigurinë rajonale, paqen, bashkëpunimin ose njohjen reciproke ose mekanizmin e llogaridhënies në lidhje me Ballkanin Perëndimor, përfshirë Marrëveshjen e Prespës 2018; Marrëveshja Kornizë e Ohrit e vitit 2001; Rezoluta 1244 e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara; Marrëveshja e Dejtonit; ose Konkluzionet e Konferencës së Këshillit Paqeruajtës të mbajtur në Londër në dhjetor 1995, duke përfshirë vendimet ose konkluzionet e Përfaqësuesit të Lartë, Këshillit Paqeruajtës ose Bordit të tij Drejtues; Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë, ose, në lidhje me ish-Jugosllavinë, Mekanizmi Ndërkombëtar i Mbetur për Gjykatat Penale.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments