Rritja e numrit të kërkesave për azil në Gjermani në vitin 2021

19

Numri i azilkërkuesve në Gjermani u rrit sërish vitin e kaluar, duke arritur shifrat para pandemisë me gati 200,000 aplikime, sipas Ministrisë së Brendshme gjermane.

“Në vitin 2021, në Gjermani janë dorëzuar 190,800 kërkesa për azil, që është numri më i madh që nga viti 2017 kur 222,600 persona aplikuan për azil në Gjermani”, tha Ministria e Brendshme gjermane.

Zyrtarët e ministrisë thonë se shifrat janë të pakrahasueshme deri në vitin 2020, kur kufizimet pandemike penguan lëvizjen dhe u bënë 122,000 kërkesa.

Nga 190,800 aplikime të paraqitura vitin e kaluar, në 148,000 raste aplikimi është paraqitur për herë të parë, nga të cilat 17.5 për qind kanë të bëjnë me fëmijët e lindur në Gjermani vitin e kaluar.

Rreth 70,000 kërkesa aplikohen për shtetasit sirianë, të ndjekur nga afganët me pak më shumë se 31,000 kërkesa. Shumë shtetas afganë erdhën në Gjermani nëpërmjet Bjellorusisë dhe Polonisë.

Qytetarët e Irakut (17,000) dhe Turqisë (7,000) janë gjithashtu ndër azilkërkuesit më të shumtë.

Nga të gjitha aplikimet, 21 për qind e aplikantëve iu dha statusi i refugjatit sipas Konventës së Gjenevës dhe 15 për qind e aplikantëve iu dha i ashtuquajturi statusi i mbrojtjes plotësuese (të përkohshme).

Vitin e kaluar, 21.4 për qind e kërkesave për azil u refuzuan dhe 36.7 për qind të tjera u zgjidhën ose duke tërhequr kërkesën ose duke i dërguar aplikantët, sipas të ashtuquajturave rregullat e Dublinit, në vendet ku ata hynë për herë të parë në territorin evropian. prej tyre janë kthyer në Itali apo Spanjë.