31.9 C
Tetovo
E hënë, 22 Korrik, 2024
BallinaEkonomiQeveria sot pritet të merr vendim për uljen e çmimeve të rreth...

Qeveria sot pritet të merr vendim për uljen e çmimeve të rreth 50 produkteve ushqimore

Qeveria në mbledhjen e sotme duhet të marrë vendim me të cilin do të ulen çmimet e mbi 50 produkteve ushqimore me të paktën 10 për qind. Çmimi referencë për uljen e çmimeve për 10 për qind është 1 gushti, ndërsa vendimi do të jetë në fuqi deri në fund të nëntorit të këtij viti. Produktet që përfshihen me vendimin në markete do të shënohen me çmim të garantuar.

Ka shumë më shumë se 50 produkte, por rreth 25 janë kategori të produkteve, që do të thotë se ka pemë – ka një lepezë të llojeve të pemëve, ka perime – ka lepezë të ndryshme të perimeve. Për sektorë të caktuar mund të zbatohet në mënyrë lineare për disa produkte nga prodhues dhe importues të ndryshëm. Si numër janë mbi 50 produkte që nga e mërkura duhet të kenë çmim të ulët”, tha sot në një konferencë për shtyp ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi.

Me vendim të Qeverisë do të ketë detyrime për shitësit me pakicë dhe shumicë, si dhe për prodhuesit vendas.
Në marrëveshje me odat ekonomike dhe të gjithë aktorët e sektorit të tregtisë në markete, produktet që do të përfshihen nga vendimi i qeverisë do të shënohen me “çmim të garantuar”. Çdo konsumator, kur të shkojë në supermarket, do të ketë mundësinë të shohë një shenjë që do të tregojë çmimin e garantuar dhe do të dijë se çmimi nuk do të rritet deri më 30 nëntor.

Ministri i Ekonomisë u bëri thirrje prodhuesve dhe distributorëve që nuk janë në listë që të aplikojnë vullnetarisht për ulje çmimesh, në mënyrë që produktet e tyre të kenë etiketën “çmim i garantuar”.
Sipas ministrit, me vendimin për ndalimin e “aksioneve”, i cili hyn në fuqi këtë fundjavë, do të parandalohet që nëpërmjet çmimit të garantuar, të vendosen produktet nga magazinat që tregtarët duan të heqin qafe.

Të gjitha produktet që sipas vendimit të sotëm të qeverisë do të jenë më të lira me 10 për qind, do të mund të hidhen edhe në shitje “aksion” në tregje, por me çmime më të ulëta se ato tashmë të ulura. Nëse, nga ana tjetër, “aksioni” është për shkak të skadimit të produkteve, do të duhet të thuhet qartë – se ulja e çmimit është për shkak të skadimit të produktit.
Për një mbrojtje më të mirë të konsumatorit, Ministria e Ekonomisë përgatiti një zgjidhje të re ligjore për praktikat e padrejta tregtare, e cila përmban mekanizma të caktuar për ndëshkimin dhe abuzimin në pjesën e formimit të çmimit.Ligji i propozuar për praktikat e padrejta tregtare do të dorëzohet në Kuvend me një Evropian flamuri. Gjithashtu, do të rriten kompetencat e Inspektoratit Shtetëror të Tregut (ISHT).

Qeveria po përgatit masa të reja kundër krizës, disa prej të cilave, sipas njoftimeve, do të nisin nga muaji nëntor dhe fokusi do të jetë tek kategoritë e rrezikuara të qytetarëve. Financat janë të parapara në Vendimin e qeverisë për rialokimin e mjeteve nga Buxheti, i cili u vendos në rendin e ditës së propozuar të seancës së 126-të të Kuvendit që u paralajmërua për sot. Për pakon e nëntë të masave kundër krizës janë planifikuar 4,55 miliardë denarë.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments