28 C
Tetovo
E martë, 25 Qershor, 2024
BallinaLajmeAfate të reja për privatizimin e tokës shtetërore ndërtimore, deputetët e ASH-së...

Afate të reja për privatizimin e tokës shtetërore ndërtimore, deputetët e ASH-së dorëzuan propozimin në Kuvend

Tre deputetë të partisë Aleanca e Shqiptarëve i kanë dorëzuar Kuvendit të Maqedonisë propozim për ndryshimin e Ligjit për privatizimin e tokës shtetërore, por edhe dhënien me qira të tokës ndërtimore që është në pronë shtetërore.

Adnan Neziri, Hilil Snopce dhe Ilire Dauti kanë nënshkruar amendamentet e propozuara që kërkojnë zgjatjen e afateve për shfrytëzuesit e tokës ndërtimore të cilët nuk kanë paraqitur kërkesë për privatizimin e tokës ndërtimore deri më 31 dhjetor 2021.

Sipas propozim ligjit, ata do të mund të paraqesin kërkesën në përputhje me dispozitat e ligjit nga dita e hyrjes në fuqi të këtij ligji. Gjithashtu, ndryshimet ndryshojnë edhe afatin për paraqitjen e kërkesës për privatizim, i cili do të bëhet i pakufizuar nëse amendamentet miratohen.

Siç sqarojnë propozuesit, me ligjin e parë për privatizimin dhe dhënien me qira të tokës ndërtimore shtetërore, mundësia e fitimit të së drejtës së pronësisë së tokës ndërtimore për personat fizikë dhe juridikë ishte e realizueshme nëse do të kishin paraqitur kërkesa për privatizim, të cilat u aktivizuan deri më 31 dhjetor 2021. Ata sqarojnë se më pas bëhen ndryshime në dispozitat që kanë të bëjnë me dhënien me qira të tokës ndërtimore në pronësi shtetërore, të cilat zbatohen nga 1 janari 2022.

Propozuesit theksojnë se edhe pas 16 muajsh nga skadimi i afatit ligjor për paraqitjen e kërkesave për privatizim (31 dhjetor 2021) për vendosjen e qirasë mbi tokën ndërtimore në pronësi shtetërore, nuk ka interes nga ana e qytetarët, për të cilët lidhja e qirasë paraqet vetëm një mundësi për privatizim pas lidhjes së qirasë.

Propozuesit theksojnë se zgjidhjet ligjore të propozuara janë në drejtim që afati i paraqitjes së kërkesave për privatizimin e tokës ndërtimore në pronësi shtetërore të jetë i pakufizuar, si dhe propozohet fshirja e dispozitave ligjore që i referohen vendosjes së qirasë sipas detyrës zyrtare, ose me kërkesë të pronarit të objektit që nuk ka fituar të drejtën e pronësisë së tokës ndërtimore në pronësi shtetërore në të cilën është ndërtuar objekti.

Propozuesit kërkojnë që amendamentet të miratohen me procedurë të shkurtuar, pasi siç thonë ata nuk është një ligj i gjerë dhe kompleks. Nga radhët e Aleancës për Shqiptarët është edhe ministri i Drejtësisë, Krenar Loga, pas hyrjes në koalicionin qeveritar.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments