Puntorë krahu nga Shqipëria do të na vjelin rrushin dhe mollët, vendorët nuk duan të punojnë për një pagë ditore prej 20 deri në 40 euro

34

Fermerët shpresojnë se këtë vit vjelësit shqiptarë do të vijnë për të vjelë rrushin tonë, mollët … Përkundër faktit se mëditjet nuk janë aspak të ulëta dhe arrijnë nga 1.200 në 2.400 denarë, ata ende nuk mund të gjejnë punëtorë të korrjes në vend .Me njerëzit tanë nuk duan të punojnë për këto para, dhe fermerët nuk mund t’u paguajnë atyre më shumë se 2,400 denarë për shkak të çmimeve të ulëta të blerjes së frutave.

  • Vjelja e rrushit të tryezës ka filluar, dhe nuk ka punëtorë. Shpresojmë që kufijtë të mos mbyllen dhe mbledhësit shqiptarë të vijnë kur të fillojë vjelja intensive e rrushit dhe mollëve të verës. Dhe për rrushin e tryezës që ka nevojë për punëtorë të kualifikuar për vjeljen, klasifikimin, paketimin në arka, nuk ka fuqi punëtore. Pagesat për punë nga ora 5 deri në orën 12 janë 1.200 denarë, dhe për tërë ditën 2.400 denarë, që nuk është pak duke pasur parasysh se vitet e fundit çmimet e blerjes së frutave janë shumë të ulëta, thotë për gazetën VEÇER Vaska Mojsovska , Presidente e Federatës Kombëtare të Fermerëve.

Ajo shton se gjithçka varet nga situata me pandeminë e kojotës, por ka punëtorë që vijnë në vendin tonë çdo vit për korrjen e cilësisë së mirë dhe mollëve në shtator.

  • Tona nuk duan të punojnë për këto para, por këto mëditje janë mjaft të shtrenjta për ne fermerët dhe për këtë arsye ne nuk mund t’u japim atyre më shumë se 2,400 denarë. Ata fermerë që kanë sipërfaqe më të vogla vjelin rrushin e tyre me të afërmit, miqtë, por ata që kanë sipërfaqe më të mëdha dhe më shumë hektarë vreshta, mollët duhet të punësojnë mbledhës, shpjegoi Mojsovska.

Në Prespë, vjelja e mollës kërkon 700 deri në 1.000 punëtorë në ditë, dhe prodhuesit e frutave nuk dinë si të gjejnë punëtorë nëse kufijtë mbyllen dhe mbledhësit shqiptarë nuk vijnë në ndihmë.

  • Nëse punëtorët nga Shqipëria nuk vijnë, do të jetë e vështirë për ne. Shpresojmë që kufijtë të mbeten të hapur dhe punëtorët të mund të vijnë. Popullsia vendase, pavarësisht se është e angazhuar në vjeljen e mollëve për 30 deri në 40 ditë, nuk do të jetë në gjendje të korrë të gjitha mollët, sepse 95% e popullsisë në këtë zonë ka pemishtet e tyre me mollë, thotë një kultivues frutash nga Frutëtarët e Prespës Shoqata ..

Ata që duhet të mbledhin më shumë se 300 arka do të kenë nevojë për punëtorë sezonalë. Zakonisht numri i punëtorëve të punësuar ndryshon në varësi të sipërfaqes së mollëve të mbjella. Duhen 5-6 mbledhës për të mbledhur nga katër deri në pesë mijë arka, dhe ka prodhues frutash që punësojnë nga 8 deri në 12 punëtorë sezonalë për korrje. Vjelja zgjat mesatarisht 30 ditë dhe nëse punëtorët nuk sigurohen, është e mundur që shumica e mollëve të mbeten të pahapura.https: //www.vecer.press/