MPJ: Konsulli bullgar nuk ka pasur të drejtë të marrë pjesë në inspektimin e Komisionit për Parandalimin e Diskriminimit

22

Konsulli i Përgjithshëm i Republikës së Bullgarisë në Republikën e Maqedonisë së Veriut, me seli në Manastir, Dimitar Ivanov, nuk ka pasur të drejtë të jetë i pranishëm gjatë inspektimit të Komisionit për parandalim dhe mbrojtje nga diskriminimi në objektet e Qendrës së Kulturës. në Manastir, në përputhje me Konventën për Çështje Konsullore, për shkak se po punohet në procedurë ku përfshihen dy shoqata, persona juridikë nga Maqedonia e Veriut, të regjistruara në përputhje me rregulloret ekzistuese ligjore të vendit, njoftoi Ministria e Punëve të Jashtme sot pasdite.

Siç thuhet në njoftim, Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Maqedonisë së Veriut është duke monitoruar dhe konstatuar përkushtimin e ndërmarrë nga Komisioni për parandalim dhe mbrojtje nga diskriminimi në lidhje me pretendimet e mundshme për diskriminim në rastin e shoqatës Ivan Mihajlov nga Manastiri. .

Është përkushtim i vendosur i Ministrisë, thuhet, që të gjithë shembujt e tillë dhe të ngjashëm të zgjidhen në mënyrë institucionale, në përputhje me rregulloret ligjore pozitive të Maqedonisë së Veriut, me çka inkurajojmë të gjithë personat fizik dhe juridik që t’i përdorin këto instrumente dhe mekanizma juridikë. në vërtetimin e këtyre shembujve të mundshëm apo të ndonjë diskriminimi.

  • Lidhur me prezencën e Konsullit të Përgjithshëm të Republikës së Bullgarisë në Republikën e Maqedonisë së Veriut, me seli në Manastir, z. Dimitar Ivanov, gjatë inspektimit të Komisionit për parandalim dhe mbrojtje nga diskriminimi në hapësirat e Qendrës së Kulturës në Manastir, Ministria thekson se sipas Konventës për Çështje Konsullore, ai nuk ka pasur të drejtë të jetë i pranishëm në inspektim për shkak se është procedurë në të cilën janë përfshirë dy shoqata, persona juridikë nga Maqedonia e Veriut, të regjistruara sipas rregullave ekzistuese ligjore të shteti. Z. Ivanov ka të drejtë të përfaqësojë të drejtat dhe interesat e qytetarëve të Republikës së Bullgarisë që jetojnë në Republikën e Maqedonisë së Veriut, por jo të drejtat dhe interesat e shoqatës së qytetarëve të regjistruar në Republikën e Maqedonisë së Veriut, thuhet në njoftim. .

Ministria thekson edhe detyrimin e institucioneve për t’iu qasur ankesave dhe rasteve të tilla në mënyrë profesionale dhe objektive.

  • Ministria tregon detyrimin e të gjitha institucioneve, në rastin e Komisionit që mbulon çështje veçanërisht të ndjeshme, t’u qasen këtyre ankesave dhe subjekteve në mënyrë profesionale dhe objektive, për të shmangur çdo politizim në zgjidhjen dhe mbrojtjen e të drejtave fizike dhe ligjore. subjektet, thuhet në deklaratë.

Komisioni për Parandalimin dhe Mbrojtjen e Diskriminimit (KPPSD) njoftoi sot se prezenca e Konsullit të Përgjithshëm të Bullgarisë, Dimitar Ivanov, gjatë kryerjes së inspektimit të paralajmëruar të ambienteve të Qendrës së Kulturës “Ivan Mihailov” dje në Manastir, ai. percepton si fyerje për të ndikuar në punën e saj, por edhe mundësinë e instrumentalizimit të Komisionit për qëllime politike, për çka është vënë në dijeni nga Ministria e Jashtme. Nga KSZD-ja theksojnë se inspektimi është bërë në bazë të ankesës për diskriminim të bërë nga shoqata e qytetarëve ndaj Qendrës së Kulturës “Ivan Mihajlov”.