Ministri i Financave Fatmir Besimi-Ambasadorja e SHBA-së Burns / Ulja e korrupsionit, mbështetja e të rinjve dhe rritja e konkurrencës

53

Reduktimi i korrupsionit, mbështetja e të rinjve dhe rritja e konkurrencës përmes rritjes së produktivitetit dhe integrimit në tregjet Euro-Atlantike dhe rajonale ishin midis temave të diskutuara midis Ministrit të Financave Fatmir Besimi dhe Ambasadores së SHBA Kate Marie Burns.

Sipas Ministrisë së Financave, në takim morën pjesë edhe Drejtori i USAID-it për Vendin, Erik Janovski.

“Takimi prezantoi axhendën e reformave të Ministrisë së Financave, e cila bazohet në rimëkëmbjen ekonomike, Programin e Menaxhimit të Reformës në Financat Publike – MFP, liberalizimin dhe zhvillimin e tregjeve financiare dhe luftën kundër ekonomisë hije. “Strategjia e rritjes më të mençur u prezantua, si dhe shtyllat në të cilat ajo bazohet, dmth rimëkëmbja nga kriza covid, rritja e përshpejtuar, gjithëpërfshirëse dhe e qëndrueshme ekonomike, forcimi i konkurrencës së sektorit privat dhe investimet në kapitalin njerëzor”, thuhet në deklaratë

Besimi theksoi se është bërë një plan unik dhe gjithëpërfshirës i investimeve kapitale që kanë rëndësi strategjike në periudhën afatmesme, si dhe se po merren masa për të përmirësuar zbatimin e tyre. Për më tepër, ai theksoi angazhimin për konsolidimin fiskal në periudhën afatmesme, përkatësisht zvogëlimin gradual të hendekut midis anës së të ardhurave dhe shpenzimeve, në mënyrë që të ruajë stabilitetin në financat publike.

Marrëveshja e partneritetit me Shtetet e Bashkuara u diskutua gjithashtu në takim.