Ministresha portugeze Ana Zakariashi thotë: “Gjuha maqedonase veriore dikur ishte pjesë e bullgarishtes”(video)

91

Regjistrimi audio i transmetuar nga agjensia Bullgare BGNES zbulon aspekte edhe më skandaloze në deklaratën e Sekretares së Shtetit për Çështjet Evropiane të Portugalisë, Ana Paula Zakariash, e cila trondit publikun sot. Jo vetëm është e vërtetë që ajo tha se gjuha jonë dikur ishte pjesë e bullgarishtes, por ajo madje i referohet asaj si “maqedonase veriore”.


Duke pasur parasysh përmbajtjen e dukshme të deklaratës së Zakariash, është e paqartë se për çfarë referohet mohimi nga ambasadori Portugez me qendër në Beograd, i cili gjithashtu përfshin Maqedoninë e Veriut.
“Maqedonia Veriore dikur ishte pjesë e gjuhës Bullgare.” Kjo është fraza e saktë e përdorur nga Sekretarja e Shtetit për Çështjet Evropiane të Portugalisë, Ana Paula Zacharias, në një konferencë shtypi në Bruksel, e cila po trazon publikun vendas. Regjistrimi audio origjinal i transmetuar nga agjencia bullgare e lajmeve BGNES e bën të padobishëm mohimin e ambasadores portugeze në vend, Maria Virginia Mendes da Silva Pina, se Zakariash nuk bëri një deklaratë siç raportohet nga Radio Kombëtare Bullgare.

“Debati është me të vërtetë i vështirë, veçanërisht për Bullgarinë, ai ka të bëjë me historinë, identitetin kulturor, identitetin e të dy vendeve dhe bashkëpunimin e ardhshëm. Tani, ata po punojnë për një lloj udhërrëfyesi që do të lejojë Bullgarinë të vazhdojë të punojë dhe të marrë garanci se kur Maqedonia e Veriut të bashkohet me BE, gjërat do të shkojnë normalisht. Maqedonia e Veriut gjithashtu pati negociata të vështira me Greqinë, mos harroni se ata ndryshuan emrin e vendit të tyre dhe është me të vërtetë e vështirë, sepse lidhet edhe me Bullgarinë për nga kultura dhe gjuha. “Obviousshtë e qartë në lidhje me faktin se gjuha veriore maqedonase dikur ishte pjesë e gjuhës bullgare dhe me dimensionet kulturore të të dy vendeve.”

thotë Zakariash, duke iu përgjigjur një pyetje gazetari të paraqitur nga Radio Kombëtare Bullgare.