Më e keqja e inflacionit të çmimeve të ushqimit nuk ka ardhur ende’ – Shefi i zinxhirit më të madh të supermarketeve në Britani paralajmëron: 5% deri në pranverë!

136

ryetari i zinxhirit më të madh të supermarketeve në Britani ka paralajmëruar se “më e keqja nuk ka ardhur ende” për inflacionin e çmimeve të ushqimeve, pasi ai parashikoi se së shpejti do të arrijë në 5%. John Allan, i cili ka drejtuar Tesco-n që nga viti 2015, tha se ai ishte i vetëdijshëm se njerëzit me buxhete shumë të ngushta duhej të zgjidhnin mes ushqimit dhe ngrohjes. Ai tha se ideja se kjo po ndodhte ishte shumë shqetësuese.

Inflacioni i përgjithshëm aktualisht qëndron në 5.4%, një nivel më i lartë në 30 vjet dhe parashikohet të arrijë në 6% në pranverë, vetëm një element i krizës së kostos së jetesës me të cilën përballen familjet në Mbretërinë e Bashkuar. Grupet e varfërisë kanë paralajmëruar për kërcënimin e afërt për ata me të ardhurat më të ulëta.

Allan pranoi se disa njerëz “natyrisht” do të kishin më pak për të shpenzuar në luks, pasi rritja e çmimeve përkon me një rritje të kontributeve të sigurimeve kombëtare dhe rritjen prej 693 paund në faturën vjetore të energjisë mesatare të familjes, në 1,971 paund, të cilat të dyja vijnë në efekt në prill.

Por ai tha se shitësit ushqimorë dhe furnizuesit nuk ishin të imunizuar ndaj rritjes së kostove të energjisë. Një raport i kësaj jave nga Konsorciumi Britanik i Shitjes me Pakicë tha se inflacioni i ushqimeve u përshpejtua në 2.7% në janar, nga 2.4% në dhjetor.

Rritja e çmimeve bëri që Banka e Anglisë të rrisë normat e interesit në 0.5% të enjten, në të njëjtën ditë kur u njoftua rritja e faturave të energjisë dhe kancelarja zbuloi një paketë mbështetëse për familjet. TheGuardian

SCAN