Maqedonia do të jetë në gjendje të eksportojë marihuanë, një Agjensi speciale do të kontrollojë – por kush do t’i zgjedhë anëtarët?

37

Së shpejti, do të jetë e mundur të eksportohet marihuanë nga Maqedonia, ose siç dihet mjekësisht: lulja e thatë e kanabisit, natyrisht pasi – tani projekt-ligji i miratuar nga qeveria kalon filtrin parlamentar. Bëhet fjalë për projektligjin për kontrollin e barnave narkotike dhe substancave psikotrope, i cili u miratua nga Qeveria në seancën e djeshme.

Siç thuhet në njoftimin nga Qeveria, ky ligj do të mundësojë eksportin e luleve të thata të marra nga rritja e kanabisit për qëllime mjekësore, e cila lejon kultivuesit t’i vendosin ato si një ilaç narkotik në tregjet e huaja.

Një gjë tjetër që duhet të veçohet si një risi brenda projektligjit, dhe ajo është krijimi i Agjencisë për Kontrollin e Kultivimit dhe Nxjerrjes së Kanabisit dhe prodhimin e kanabisit dhe përgatitjeve të kanabisit për qëllime mjekësore dhe shkencore. Pyetja është se si do të zgjidhen anëtarët e Agjencisë dhe cila do të jetë garancia që ajo nuk do të kontrollojë në mënyrë të njëanshme?

Sipas një deklarate të qeverisë, projektligji ishte në përputhje me ligjin e BE dhe aktet ndërkombëtare, por gjithashtu përmbante zgjidhjet e veta kombëtare.

Në Maqedoni, prodhimi dhe shitja e produkteve të kanabisit për qëllime mjekësore lejohen me ligjin e vitit 2016.