Kryeministri i RMV Zoran Zaevi: Ndryshimet në ligjet për pasaportat dhe letërnjoftimet vlejnë për të gjithë

130

Ndryshimet në ligjet për pasaportat dhe letërnjoftimet janë në përputhje me Kushtetutën, ku shënohet emri kushtetues i shtetit. Për të qenë më të qartë, ligjet në vendin tonë në fushën e përkatësisë etnike dhe përdorimit të gjuhëve janë të qarta dhe nuk është më një opsion në ligjet e reja, nëse qytetari do t’u kërkojë komuniteteve më të pakta etnike të kenë një pasaportë ose letërnjoftim në gjuhën e tyre apo jo, por është padyshim ligji dhe vlen për të gjithë. Kjo është përgjigja nga Kryeministri Zoran Zaev në një pyetje gazetari në lidhje me ndryshimet e propozuara në ligjet për pasaportat dhe letërnjoftimet, nëse ndryshimet do të zbatohen për të gjithë qytetarët ose vetëm për ata që e kërkojnë atë dhe nëse etnia do të futet dhe do të zbatohet për të gjithë ose vetëm për ata që e kërkojnë atë.Sapo qytetari të jetë nga bashkësia etnike shqiptare, turke, vllahe, etj.… Nëse ai / ajo e kërkon atë në gjuhën e tij / saj, ai / ajo do të marrë dokumentin e udhëtimit në gjuhën e tij / saj. Këto janë ndryshimet, tha Zaev në konferencën e sotme për shtyp. Lidhur me pozicionin politik për këtë çështje, Zaev theksoi se ata tashmë janë deklaruar vetë gjatë ndryshimeve kushtetuese dhe, siç tha ai, ne qëndrojmë prapa kësaj. – Padyshim, Ministria e Brendshme bën parashikime se sa do t’i kushtojë shtetit, cilat janë procedurat dhe procedurat që të mund të futemi në mbështetje të zgjidhjeve ligjore, ku mund të duhet të shkruhet edhe përkatësia etnike. Këtu kemi një marrëveshje sepse është shkruar ajo maqedonase dhe ne patjetër që nuk kemi ndonjë dilemë në atë pjesë, tha Zaev. Ai shtoi se ata kanë folur, janë konsultuar me partnerët, BE-në dhe të gjithë aktorët e interesuar dhe kjo është absolutisht, siç tha ai, në frymën e lirisë së zgjedhjes, ne jemi një vend multietnik. – Ne bëjmë dallimin midis shtetësisë dhe përkatësisë etnike. Shtetësia mbetet ashtu siç përcaktohet nga ligjet dhe Marrëveshja e Prespës, ajo është maqedonase përmes qytetarëve të Republikës së Maqedonisë Veriore, tha Kryeministri Zaev.