Zaevi / Investim prej 61 milion eurosh: Fillon projekti për parkun e parë privat me erë “Bogoslovec”(prodhim rryme)

29

Parku i parë privat me erë në vend do të ndërtohet pranë fshatit Bogoslovec, një investim me vlerë 61 milion euro. Në pranverën e vitit 2025, pritet të fillojë të punojë dhe në 25 vitet e ardhshme të sigurojë energji të gjelbër për rreth 20 mijë familje në vend.

  • Ferma e parë private me erë në vend, Bogoslovec, në pronësi të vendit, po bëhet një realitet sot. Ky projekt është një kontribut i jashtëzakonshëm në devijimin e prodhimit tonë kombëtar të energjisë elektrike në burime të rinovueshme dhe plotëson prodhimin e energjisë elektrike të lidhur me operatorin shtetëror. Ferma e erës në Bogoslovec me tetë turbinat e planifikuara dhe fuqinë prej 36 megavat do të dyfishojë fermat ekzistuese të erës në vend dhe do të kontribuojë në uljen e emetimeve të CO2 prej mbi 87,000 tonë në vit, tha Kryeministri Zoran Zaev në ceremoninë e shënimit të fillimit të investime.

Sipas tij, është me rëndësi të madhe për të gjithë ciklin e investimeve që ndërtimi të respektojë standardet mjedisore dhe në të njëjtën kohë të mbështesë qëllimet e përgjithshme të vendit për tranzicionin klimatik dhe energjinë e rinovueshme.

  • Ne jemi duke zbatuar skenarin e gjelbër për zhvillimin e vendit i cili duhet të sigurojë përfitime ekonomike dhe ekonomike. Ne kemi potencialin të përdorim energjinë e erës për të prodhuar energji elektrike. Ka potenciale të shkëlqyera gjeografike në vend, dhe kjo konfirmohet nga të gjitha studimet e mëparshme, sipas të cilave ka të paktën 15 vende të favorshme për ndërtimin e mullinjve me erë. Në pjesën më të madhe të luginës së lumit Vardar, përkatësisht Povardarie, në Ovçe Pole, rreth Sveti Nikollës, Shtipit, Kriva Pallankës, Kumanovës dhe në pjesët më të larta malore, tha Zaev.

Kryeministri theksoi se sipas Strategjisë së fundit për Zhvillimin e Energjisë deri në vitin 2040 në vend është planifikuar ndërtimi i termocentraleve me një kapacitet total të instaluar prej 750 megavat dhe një prodhim total vjetor të vlerësuar të energjisë elektrike prej rreth 1,800 gigavat orë.

  • Nga investimet totale kapitale të planifikuara në sektorin e energjisë, të cilat deri në vitin 2040 janë në intervalin prej 9.4 deri 17.5 miliardë euro, fokusi kryesor është investimet në efikasitetin e energjisë dhe burimet e ripërtëritshme të energjisë. Ne kemi zhvilluar plane serioze strategjike të energjisë dhe një nga pikat e Veprimit 21, si dhe në Planin e Ndërhyrjes së Qeverisë për investimet 2021-2027 është energjia. Kjo konfirmohet nga rezultatet. Vendi ynë është në krye, ndër kampionët në rajon për sa i përket rritjes së burimeve të ripërtëritshme të energjisë, vetëm vitin e kaluar kemi rritur prodhimin e energjisë nga burimet e rinovueshme në 827 MW, që është një rritje prej 10.1 përqind dhe është brenda botës mesatare për rritje prej 10.3 përqind, tha Zaev.

Si pjesë e procesit të tranzicionit të energjisë dhe zbatimit të një tranzicioni të drejtë në sektorin e energjisë, Zaev theksoi se një taksë mjedisore po futet për ndotësit, përfshirë derivatet e naftës, dhe në vitet e ardhshme një taksë mjedisore për qymyrin dhe prodhimin e energjisë elektrike nga qymyri në përputhje me politikat dhe detyrimet e BE-së sipas Marrëveshjes së Parisit.

  • Qeveria mbështet fuqimisht dhe me përkushtim investimin në burime të ripërtëritshme të energjisë. Ky është një proces serioz i ndryshimit të termocentraleve me qymyr në ferma fotovoltaike, gazi dhe ere, tha Kryeministri.

Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi theksoi se ndërtimi i termocentralit me erë “Bogoslovec” është një investim i një kompanie vendase që do të rrisë pjesën e energjisë së prodhuar nga termocentralet në vend me 36 megavat shtesë.

  • Le të jetë ky një shembull për të gjithë biznesmenët tanë – vendas, por natyrisht edhe të huaj që janë më se të mirëpritur të investojnë në vendin tonë për të përdorur mundësinë për të investuar në energji të rinovueshme në vendin tonë sepse ligjet tona tashmë e lejojnë atë, angazhimi ynë si një qeveri, si ministri, pasi institucionet e tjera të përfshira e bëjnë të mundur në një mënyrë transparente, konkurruese dhe të hapur, ku të gjithë do të jenë të barabartë, tha Bekteshi.

Partnerë financiarë të projektit janë Erste Bank, Komercijalna Banka AD Shkup, NLB Banka AD Shkup, Sparkasse Bank Makedonija AD Shkup, Banka Austriake për Zhvillim, Fondi i Gjelbër i Rritjes.

Qeveria miratoi ndërtimin e parkut të erës me kërkesë të Tor Impex, një kompani e projektit që zhvillon projektin Bogoslovec. Siemens Gamesa do të prodhojë dhe instalojë tetë turbina me erë në vend. Mundësuar nga rrotullues me diametër 145 metra me një lartësi direku prej 102.5 metrash, këto turbina do të kenë një kapacitet total prej 36 MW sapo të aktivizohen.

Projekti “Bogoslovec” duhet të kontribuojë në qëllimet e vendosura të shtetit për të ridrejtuar prodhimin kombëtar të energjisë elektrike, i cili ende mbizotërohet nga qymyri kafe (linjiti), në burimet e gjelbra. Vendi dëshiron të rrisë kapacitetin e tij të ripërtëritshëm kombëtar me më shumë se 50 përqind deri në 2024, duke çuar në një shtesë prej 400 MW dhe 160 MW të energjisë diellore dhe të erës.https://www.slobodenpecat.mk/investiczija-od-61-milion-evra-startuva-proektot-za-prviot-privaten-veteren-park-bogoslovecz/