Franca nuk do të jetë ndërmjetëse në dialogun Shkup-Sofje

21

Franca nuk do të jetë ndërmjetësuese në dialogun mes Shkupit dhe Sofjes sepse në kushtet aktuale nuk ka nevojë për palë të tretë në negociata, tha ambasadori francez në vend Cyril Bomgartner.

Sipas tij, Maqedonia dhe Bullgaria duhet të pajtohen dhe të vendosin një dialog të drejtpërdrejtë për zgjidhjen e pengesave ekzistuese, dhe kur është fjala për ndarjen e mundshme të Maqedonisë nga Shqipëria në negociata, Evropa ka një qëndrim të qartë se kjo nuk rekomandohet në këtë moment.

  • Prioriteti është bashkimi i të gjitha përpjekjeve të dobishme për të zhbllokuar situatën në mosmarrëveshjen ndërmjet Maqedonisë dhe Bullgarisë dhe kështu hapja e rrugës për fillimin e negociatave si për Maqedoninë ashtu edhe për Shqipërinë.- Cyril Bomgartner.

Ne jemi këtu për t’i shoqëruar me aq sa mundemi si evropianë dhe kur të arrihet një marrëveshje atëherë do të fillojmë të punojmë më intensivisht që të mos çojë në miratimin e kornizës negociuese për anëtarësimin në BE.

Ambasadori i BE-së në Maqedoni, Dejvid Ger, thotë se integrimi i Ballkanit Perëndimor në familjen evropiane është në interes të të gjitha palëve të interesit dhe se Bashkimi Evropian dëshiron të hapë negociatat sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse Maqedonia i ka plotësuar të gjitha kushtet teknike për anëtarësim në Union. .

  • Ne inkurajojmë Maqedoninë dhe Bullgarinë që të vazhdojnë përpjekjet e tyre për zgjidhjen e çështjeve të tyre të ndërsjella në mënyrë që të mund të hapim negociatat e anëtarësimit me Maqedoninë dhe Shqipërinë. Lidhur me dy rezolutat në të dyja Asambletë, do t’ju them se është një çështje dypalëshe që prek të dyja vendet.- David Gere.

Bomgartner tha gjithashtu se duhet të investohen të gjitha mjetet për zgjidhjen e mosmarrëveshjes mes dy vendeve pa afate dhe tha se vizita e paralajmëruar e Petkovit në Shkup është shenjë pozitive e vullnetit të mirë për të dyja palët për të riaktivizuar bisedimet për kontestin me Bullgarinë.