Finance Think: Taksa ekologjike është një rritje e njëhershme e çmimeve me një efekt të përhershëm

33

Futja e një takse ekologjike mbi karburantet do të ketë efekte afatshkurtra dhe afatgjata në rritjen e inflacionit dhe sipas Institutit të Financave të Mendimit, ato nuk duhet të nënvlerësohen.

Rritja e çmimit në muajin e parë të prezantimit – do të shkaktojë taksën mjedisore për karburantet prej 3.5 denarë ose 4.13 denarë përfshirë TVSH-në. Kjo tregohet nga analiza e Finance Think. Prandaj, ata thonë se taksa mjedisore do të shkaktojë një rritje të çmimeve në afat të shkurtër dhe të gjatë … Në mënyrë që të zbutet ndikimi që do të ndihet nga qytetarët, Finance Think rekomandon që hyrja të bëhet në faza …

“Futja e taksës mjedisore duhet të bëhet në faza, në faza. Pjesa e parë prej 1.5 denarë në korrik tani, e dyta nga 1 den në janar të vitit të ardhshëm dhe e treta nga 1 den në korrik të vitit të ardhshëm. Në këtë mënyrë, efekti i çmimit do të dobësohet dhe do të ndihet shumë më pak në lidhje me rritjen e njëhershme të taksës mjedisore. “Tha Blagica Petreski, Finance Think

Ndryshimet në ligj janë tashmë në Kuvend, por nuk janë vendosur ende në axhendën e votimit, megjithëse është njoftuar se do të hyjë në fuqi në 1 Korrik. Sipas kryeministrit Zaev, ligji duhet të bartet me një flamur evropian sepse është pjesë e agjendës së gjelbër të BE, por thotë se fjalën e fundit do ta ketë Kuvendi.

“Në ditët në vijim, të gjitha opsionet e mundshme do të merren parasysh sepse ka të bëjë me axhendën e gjelbër që është një preokupim i BE. Nuk ka bazë për tabela korrespondence, nuk ka asnjë direktivë ose rregullore, por agjenda e BE-së është gjithashtu e lidhur. Sigurisht që shërbimet juridike po shqyrtojnë mundësinë. “Ne besojmë se shpresojmë që parlamenti të gjejë një mënyrë për të miratuar një ligj, sepse me taksën mjedisore, nafta mbetet përfundimisht më e lira nga çdo vend në kontinentin Evropian,” tha Zoran Zaevi-Kryeministër.

Për VMRO-DPMNE-në e opozitës, referimi në legjislacionin evropian është i pabazuar dhe ata kërkojnë që ligji të tërhiqet.

“Sipas ligjit të propozuar, askund nuk mund të gjendet që është i harmonizuar me rregulloret evropiane, në mënyrë që ata të kenë të drejtë të thirren në flamurin evropian. Kjo taksë krize që Zaev dëshiron ta paraqesë si taksë mjedisore është më e shtrenjta në Evropë. Kështu, qytetarët maqedonas do të paguajnë 5.7 euro cent për litër karburant më të shtrenjtë, njësoj si ata paguajnë në Britaninë e Madhe … “tha Ljupço Prenxhovi, deputet i VMRO-DPMNE

Me rritjen e çmimeve të karburantit, pritet që 50 milion euro të mblidhen në vit dhe ato para do të përdoren për projekte mjedisore.

https://kanal5.com.mk/finance-think-ekoloshkata-taksa-e-ednokratno-zgolemuvanje-na-cenite-so-postojan-efekt/a481572