DW / A po përgatitet një kompromis sekret për veton bullgare ndaj Maqedonisë së Veriut ?

42

A përsëritet mosmarrëveshja e kahershme për emrin e Maqedonisë, e cila zgjati 28 vjet? Siç doli, Bullgaria mund të shpresojë vetëm për sukses me veton ndaj Shkupit deri në vitin 2050. Shkruan Veselin Stojnev.

Më 24 maj, tema e vetos për Maqedoninë e Veriut ringjalli pasionet politike. Para nisjes për një vizitë tradicionale në Romë, kryeministri i bëri thirrje presidentit që të thërrasë Këshillin Konsultativ për Siguri Kombëtare (KKS), në të cilin ministri i Jashtëm do të prezantojë progresin në bisedimet me Shkupin. Rumen Radev u përgjigj se KSN-ja e mëparshme e mbajtur në janar kishte miratuar tashmë një konsensus politik për qëndrimin e Bullgarisë, me një konsensus të fortë publik pas tij, dhe shprehu dyshime se kryeministri po kërkon një mënyrë për të kapërcyer dialogun e tensionuar brenda koalicionit qeverisës.

Tensionet në koalicion janë evidente, sepse paralajmërimi i dërguar dhjetë ditë më parë nga lideri i “Ka një popull të tillë” (ITN) Slavi Trifonov për kryeministër të mandatuar nga “Ndryshimi vazhdon” flet për tentativa të parregulluara të kryeministrit Petkov. dhe këshilltarët e tij ta anashkalojnë Interesi kombëtar në mosmarrëveshjen me Maqedoninë e Veriut dhe çfarë progresi në bisedimet me Shkupin mund të raportojë ministrja Teodora Gencovska, e cila është nga kuota ITN, për kërkesat kryesore të Sofjes – për përfshirjen e bullgarëve. në Kushtetutën e vendit, për gjuhën e urrejtjes etj.. Njëfarë afrimi vërehet vetëm në dikasteret e disa ministrive në vijën e fqinjësisë së mirë.

Se nuk ka përparim serioz në negociata, u pa nga programet paralele të kryeministrave Petkov dhe Kovaçevski në Romë, delegacionet e të cilëve mbajtën një takim protokollarë në mbrëmjen e 23 majit. Mbledhja e përbashkët e qeverisë së 22 majit mes dy vendeve është anuluar sepse sipas Dimitar Kovaçevskit nuk është arritur asnjë kompromis që do të shërbente si bazë për marrëveshje dypalëshe.

Kompromisi sekret?

Megjithatë, është e mundur që në mosmarrëveshje të ketë ndonjë projekt të papërfunduar për një kompromis, i cili nga pala bullgare nuk mund të shpallet vetëm në nivel qeveritar – edhe nëse koalicioni qeverisës në Sofje do të ishte plotësisht i bashkuar. Sepse pas unitetit politik për këtë temë të arritur nga KSNS në janar dhe me katër të pestat e opinionit publik në mbështetje të vetos, ky kompromis do të shpallej lehtësisht si mimikë dhe do të forconte më tej pozitat tona. Domethënë duhet të sigurohet një vend ku të gjithë mund ta njohin në të njëjtën kohë dhe të mos ketë refuzim individual. KSNS është një forum i tillë – përfshin të gjitha partitë parlamentare, presidentin, zyrtarët e lartë ushtarakë dhe policorë dhe mbajtësit e “njohurive sekrete” – shërbimet sekrete.

Ndër argumentet e përfaqësuesve të “Ndryshimi vazhdon” për thirrjen e KSNS-së është edhe ndryshimi i situatës gjeopolitike me luftën në Ukrainë. Është e diskutueshme se sa, me unitetin pothuajse të plotë evropian kundër Rusisë dhe anëtarësimit në NATO, Maqedonia e Veriut është më e rrezikuar se më parë. Është gjithashtu e diskutueshme se sa po rritet presioni ndaj Bullgarisë për shkak të vetos ndaj Shkupit për shkak të luftës. Megjithatë, ka aludime se pretendimet bullgare për maqedonasit ngjajnë me pretendimet ruse për ukrainasit.

Веселин Стојнев


Veselin Stojnev, autor i analizës

Dhe ngjashmëritë e brendshme politike të pozicionit tonë ndaj Maqedonisë së Veriut me atë të Ukrainës janë të shumta. Bullgaria dënoi agresionin kundër Ukrainës, por mbeti e ndarë. Lideri i partisë së koalicionit qeverisës vazhdoi ta quante Rusinë një vend mik dhe qeveria e shpëtoi mbijetesën e saj pasi refuzoi të ndërmerrte një hap vendimtar me ndihmën e hapur ushtarake për vendin e sulmuar.

Petkov pa një lëvizje të dobishme?

Tani situata për qeverinë është edhe më e keqe. Presioni i jashtëm për të hequr veton ndaj Shkupit është jashtëzakonisht më i madh se ai për dërgimin e armëve në Ukrainë. Presioni i brendshëm kundër heqjes së vetos është shumë herë më i madh se sa për dërgimin e armëve. Prandaj, duket se përpjekja e kryeministrit Petkov për të thyer KSNS-në është vetëm një manovër për të justifikuar shtyrjen e çështjes. Ai është sërish në një situatë ku nuk mund të bëjë hapin vendimtar.

Por Petkov nuk mund të heqë dorë – ngritja e “eurozizmit” për Maqedoninë e Veriut është një nga prioritetet e qeverisë së tij. Prandaj, dështimi në këtë çështje duhet të bëhet të paktën një faj i përbashkët. Nëse propozimi për kompromis refuzohet në seancën e KSNS-së, do t’i heqë një pjesë të madhe të barrës Kiril Petkov – këtu bëra gjithçka që kisha në dorë, por presidenti dhe liderët e tjerë partiakë më bllokuan.

Deja vu?

Rumen Radev vështirë se do t’i bëjë një favor të tillë ish-ministrit të tij, i cili tashmë është kundërshtar i tij. Dhe edhe nëse mbledh KSNS-në, do ta përdorë për t’u vendosur në të dhe për të çimentuar edhe më shumë qëndrimin bullgar, siç bëri në këshillin e janarit. Megjithatë, shtyrja e çështjes së vetos nuk mund të mbështetet shumë për të “zbutur” palën tjetër gjithsesi – ajo është forcuar prej kohësh dhe nuk mund të përballojë “tradhti”. Dhe kjo situatë është kompresori i përsosur për të pompuar nacionalizmin e mundshëm në të dy anët e kufirit. Dhe me shtyrjen e çështjes, rrezikohet të përsëritet mosmarrëveshja 28 vjeçare e emrit mes Maqedonisë dhe Greqisë. dw.com