Doza e tretë e vaksinës Bioentek është e nevojshme pas 12 muajsh

49

Shkencëtari kryesor i Bioentekut Ozlem Tureçi ka njoftuar se do të nevojitet një dozë e tretë e vaksinës, por që përbërja e vaksinave nuk do të modifikohet më tej për shkak të llojit delta të virusit. Tureçi, një nga themeluesit e kompanisë gjermane që prodhon vaksina koronavirus në bashkëpunim me Pfizer, tha në një konferencë shtypi se doza e tretë, e quajtur një dozë përforcuese, duhet të jepet një vit pas ciklit të parë. Mbi vaksinimin, raporton “Politico” .Ajo konfirmoi se studimet kanë treguar se ekziston një efikasitet i fortë i imunizimit me dy doza, por se e treta shkakton një përgjigje të fortë neutralizuese ndaj shtameve delta dhe beta të koronavirusit dhe siguron nivelin më të lartë të mundshëm të mbrojtjes.

Përfaqësuesi i “Bioentek” beson se vaksina nuk duhet të modifikohet më tej tani, por kjo nuk do të thotë se nuk do të ketë nevojë për të në të ardhmen. Menaxheri i përgjithshëm i kompanisë gjermane, Ugur Sahin, është i mendimit se vaksina do të punohet në gjashtë deri në 12 muajt e ardhshëm, për shkak të shfaqjes së mundshme të shtameve të reja.

Bashkimi Evropian ka porositur 900 milionë doza të vaksinave Pfizer / Bioentek me mundësinë e porosisë edhe më shumë, me kompaninë gjermane që thekson se kjo është marrëveshja më e madhe e prokurimit në historinë e industrisë farmaceutike.

Marrëveshja është bërë në mënyrë që Bashkimi të ketë doza të mjaftueshme për një vaksinim të tretë, nëse është e nevojshme, thekson “Politico”.