Do të shqyrtohen katër ndryshime kushtetuese / A do të bie “Severna “(e Veriut)” në Gjykatën Kushtetuese?

116

linku https://pressingtv.mk/makedonija/kje-se-razgleduvaat-chetiri-ustavni-amadmani-kje-padne-li-severna-na-ustaven-sud/

Në fund të kësaj jave, Gjykata Kushtetuese do të diskutojë nismat për rishikimin e kushtetutshmërisë së katër ndryshimeve kushtetuese. Katër ndryshimet kushtetuese u votuan nga Parlamenti i Maqedonisë Janarin e kaluar.

Këto janë ndryshimet kushtetuese, 33, 34, 35 dhe 36. Me të parin prej tyre, Republika e Maqedonisë u quajt Republika e Maqedonisë Veriore.

Sipas informacionit jozyrtar nga Press Free, përveç iniciativës që sfidon katër ndryshimet kushtetuese, ajo ka paraqitur nisma në Gjykatën Kushtetuese për të vlerësuar kushtetutshmërinë e Marrëveshjes së Prespës, Marrëveshjen e Fqinjësisë së Mirë dhe Referendumin. Të gjithë ata ankohen se aktet e votuara në Kuvend janë të paligjshme dhe antikushtetuese dhe nuk janë në interes të qytetarëve.

Vitin e kaluar, më 11 janar, Kuvendi miratoi ndryshimet kushtetuese me 81 vota. Ndryshimi 33 i Kushtetutës zëvendëson fjalët “Republika e Maqedonisë” me fjalët “Republika e Maqedonisë Veriore”, dhe fjala “Maqedoni” zëvendësohet me fjalët “Maqedonia e Veriut”, përveç në Nenin 36. Ndryshimi 34 i referohet ndryshimeve në Preambulën e Kushtetutës.

Sipas ndryshimit, fjalët “që jetojnë brenda kufijve të saj” zëvendësohen nga “si dhe qytetarët që jetojnë brenda kufijve të saj, shtetasit e Republikës së Maqedonisë, populli maqedonas dhe një pjesë e popullit shqiptar, populli turk, populli vlleh, populli serb, populli rom, boshnjak njerëzit dhe të tjerët “.

Amendamenti 35 ka të bëjë me garantimin e sovranitetit, integritetit territorial dhe pavarësisë politike të vendeve fqinje, dhe Amendamenti 36 ka të bëjë me kujdesin për diasporën.