Do të ketë libra shkollorë përkundër formave të tyre dixhitale, ne duhet të ecim përpara, tha Zaev

55

Kryeministri Zoran Zaev nga Tetova përsëri tha se do të ketë libra shkollorë përveç formave të tyre dixhitale, dhe procesi i dixhitalizimit po i jep një shans zhvillimit. Modernizimi i arsimit, sipas Kryeministrit, është i rëndësishëm për personat me aftësi të kufizuara.

Dua të theksoj edhe një herë se duke i dhënë një mundësi zhvillimit, ne nuk duhet të bëjmë një dramë nga gjithçka. Nxënësit e klasave të para dhe të treta nuk do të kenë kurrë libra dixhitalë për t’i lidhur fëmijët me këtë libër. Ne po e fillojmë këtë vit nga klasa e katërt, vitin e ardhshëm ata do të jenë të katërt dhe të pestë, pastaj të katërt, të pestë dhe të gjashtë. Këtë vit, nga 1 shtatori, studentët, përveç që do të kenë një libër shkollor – të shkruar, letër, do të kenë edhe një dixhital. “Cili është problemi?” Pyeti Zaev.

Sipas tij, mundësitë janë të mëdha duke marrë parasysh se të mësuarit përmes videos, pikturave, shembujve praktikë mbetet përgjithmonë në kujtesë, duke theksuar se librat shkollorë do të mbesin.

“Unë u bëj thirrje të gjithëve se si ne dimë të shtyjmë telefonat dhe kompjuterët e fëmijëve për lodra në duart tona dhe që ne prindërit të bëjmë punën tonë, le t’i mësojnë pak dhe të studiojnë arsimin paralelisht,” vërej, përveç që libra shkollorë të shkruar. Unë me të vërtetë po ndjek të gjithë këtë debat që po zhvillohet këtu. E di që është, dhe unë dikur isha student, bojkotimi i orëve të humbura është gjëja më e lehtë për të bërë. “Por ne, prindërit, së bashku me fëmijët duhet të kemi një përgjegjësi sepse bota po ecën përpara, dixhitalizimi ekziston kudo,” tha Zaev.

Veryshtë shumë e rëndësishme, siç tha ai, që alfabeti Braille të mund të përdoret nga fëmijët me nevoja të veçanta dhe që video dhe audio të përdoren për orë të caktuara.

“Shtë një modernizim i arsimit. Ne kemi folur për vite, dekada apo edhe dy ose tre dekada, le të reformojmë arsimin. Dhe tani ne shkojmë hap pas hapi, një vit klasa e katërt, vitin tjetër katërt dhe pestë, pastaj të katërt, të pestë dhe të gjashtë, ngadalë një nga një, për t’i dhënë procesit një shans. Kështu që, unë e di që çdo ndryshim është i vështirë. Do të ishte mirë që një pjesë e madhe e qytetarëve të mos lëvizin, të mos ndryshojnë asgjë. “Ne duhet të lëvizim, duhet të jemi në hap me botën, me rajonin tonë, me Evropën dhe besoj se do të kemi sukses”, tha Kryeministri.

Këto, shtoi ai, janë reforma të rëndësishme, personeli është potenciali më i madh me të cilin vendi përgatitet për tregun e punës, njerëzit për të qenë konkurrues me fqinjësinë, kontinentin evropian, dhe kështu të sigurojnë perspektiva të favorshme për të rinjtë dhe fëmijët.