Borrell për veton e Bullgarisë: “Sot nuk është një ditë e mirë – Bullgaria bllokon procesin”Konsensusi nuk është zgjidhje e mirë për sjelljen e vendimeve në BE

  93

  Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë Josep Borrell shprehu pakënaqësinë për mungesën e përparimit të Bullgarisë në hapjen e bisedimeve të pranimit midis Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë, duke thënë se kjo tregon se konsensusi nuk ishte një zgjidhje e mirë për vendimmarrjen e BE.

  Ky rast tregon edhe një herë se problemi është te konsensusi në vendimmarrje. Nuk mund të vazhdojmë sepse një shtet po bllokon. Sot nuk është një ditë e mirë, sepse ne duhej të fillonim procesin e anëtarësimit të dy vendeve, por nuk mundemi, sepse një vend po e bllokon të gjithë procesin. “Ne duhet të shikojmë metodat tona të punës,” tha ai.

  Ai megjithatë theksoi se ka një lajm të mirë, e ai është përparimi në dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës për energjinë.

  “Është një hap shumë i rëndësishëm përpara dhe ne do të vazhdojmë të punojmë më tej. “Ka mundësi që deri në fund të muajit të kemi një takim në nivelin më të lartë”, tha ai.

  Ai theksoi se BE-ja duhet të bëjë gjithçka për ta bërë Ballkanin Perëndimor pjesë të botës së saj.

  Ai tha se kjo do të bëhet duke ftuar vendet nga rajoni për të marrë pjesë në takimet e ministrave të jashtëm të BE-së dhe mbledhje të tjera.

  “Ne duhet të vazhdojmë të parandalojmë që flaka evropiane të shuhet në Ballkanin Perëndimor”, tha Borrell.

  Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Zgjerimin dhe Politikën Evropiane të Fqinjësisë, Oliver Varhei, tha sot, përpara samitit BE-Ballkani Perëndimor, se ishte koha për të marrë vendime të përgjegjshme dhe theksoi se Ballkani Perëndimor duhet të jetë pjesë e BE-së.

  “BE i merr seriozisht të gjitha shqetësimet bullgare dhe tani ato janë pjesë e procesit të negociatave. Tani është koha për vendime të përgjegjshme. Ballkani Perëndimor duhet të jetë pjesë e Bashkimit Evropian. “Së bashku do të jemi më të fortë”, shkroi Varhey në Twitter.

  Ai i bëri thirrje Parlamentit bullgar që sot të vërë në votim propozimin për hapjen e negociatave me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë.

  “GERB-i opozitar i Bojko Borisov-it tashmë ka treguar lidership duke theksuar një propozim të tillë. Të gjithë duhet të bëjnë të njëjtën gjë. “BE duhet të ngrihet,” shkroi Varhey.