Bankat gjermane kanë filluar të refuzojnë paratë e depozituesve

26

Paratë në banka vijnë më shpejt sesa mund të marrin hua, për këtë arsye disa banka gjermane kanë ndaluar pranimin e depozitave në para nga qytetarët. Banka e Kursimeve e Sparkasse Düsseldorf refuzoi klientët me shumë para në llogaritë e tyre, shkruan Bild.

Kush nuk pajtohet me normën e interesit të paracaktuar të paracaktuar prej 0,5 përqind ose nuk e ul vullnetarisht shumën në llogarinë e tij, mund të presë që banka e kursimeve të transferojë paratë me forcë në gjykatën lokale, ku ato do të depozitohen deri në një njoftim tjetër.

Bankat nuk dinë ku të shkojnë me paratë. Me mënyrën e kufizuar të jetesës të vendosur nga epidemia dhe gjithçka që lidhej me të, ata që nuk u mbaruan të ardhurat vitin e kaluar për shkak të mbylljes dhe kolapsit të ekonomisë, filluan të grumbullonin para që nuk mund t’i shpenzonin si në periudhën parapandemike .

Kështu, paratë u bënë një shpenzim për bankat. Që nga qershori i vitit 2014, Banka Qendrore Evropiane ka insistuar në normat negative të interesit, që do të thotë se bankat me të vërtetë paguajnë për të mbajtur para. Kjo, sigurisht, nuk u përshtatet atyre, kështu që të paktën një pjesë e këtyre kostove u kalohet përdoruesve të tyre.

Që nga viti i kaluar, norma negative e interesit e Bankës Qendrore Evropiane është rreth gjysmë përqind dhe nuk ka gjasa të kalojë në anën pozitive në të ardhmen e parashikueshme.

Bankat fillimisht ishin kundër taksave të individëve – edhe me rritjen e tarifave të tjera bankare, por tani taksat janë bërë një realitet për të gjithë.

Kështu, sipas shoqatave lokale të konsumatorëve, të paktën 260 banka gjermane kërkojnë individë për ruajtje dhe pragjet janë shumë të ndryshme – nga euro e parë në gjysmë milioni euro. Në mars të vitit të kaluar, pak para fillimit të pandemisë në Evropë, ky numër ishte dukshëm më i ulët – 57.

“Bild” arrin në përfundimin se periudha e rëndësishme e kulturës gjermane, e cila solli prosperitet për vendin dhe qytetarët e tij, po përfundon.