Artan Grubi: MO-ja transformoi Maqedoninë e Veriut dhe u bë yll udhëzues drejt të ardhmes

19

 Zëvendëskryeministri i parë dhe ministër për Sistem politik dhe marrëdhënie ndërmjet bashkësive, z. Artan Grubi sot morri pjesë në Prespa Forum Dialog organizuar me rastin e manifestimeve në nder të shënimit të 20 vjetorit të nënshkrimit të Marrëveshjes Kornizë të Ohrit.

Grubi me këtë rast ka thënë se Marrëveshja Kornizë e Ohrit ka luajtur një rol tejet të rëndësishëm në transformimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut, duke e bërë dhe kthyer në një demokraci funksionale multietnike dhe duke u kthyer në faktor kyç për stabilitetin në të gjithë Ballkanin Perëndimor.

Zëvendëskryeministri i parë Grubi gjithashtu para të pranishmëve ka thënë se roli i bashkësisë ndërkombëtare në lehtësimin dhe zbatimin e Marrëveshjes Kornizë të Ohrit ka qenë i madh dhe më se i nevojshëm dhe që pa ndihmën e partnerëve europian dhe miqve amerikan vendi vështirë se do të lëvizte përpara.

Grubi u ka bërë ftesë liderëve të vendeve fqinje por edhe më gjerë që të shfrytëzojmë këtë Marrëveshje unike me qëllim të tejkalimit dhe zgjidhjes së çështjeve të brendshme ose rajonale të hapura.

Në vazhdim ua sjellim fjalimin e plotë të zëvendëskryeministrit të parë dhe ministër për Sistem politik dhe marrëdhënie ndërmjet bashkësive, z. Artan Grubi:

Zonja dhe zotërinj, të dashur miq të Republikës së Maqedonisë së Veriut,
I nderuar z. Richard Le Roy, përshëndetje dhe mirësevini në Maqedoninë e Veriut,
I dashur Ambasador, mirë se erdhët përsëri në qytetin tuaj të preferuar,
I dashur Edward, kënaqësi të ju kemi përsëri me ne.

Kur vendi im aplikoi për anëtarësim në Bashkimin Europian në vitin 2004, miku ynë i dashur Javier Solana shpalosi një maksimë të pranuar gjerësisht në diskursin tonë dhe marrëdhëniet tona me Bashkimin Europian, duke deklaruar se “Rruga për në Bruksel kalon përmes Ohrit”.