A e di Qeveria Zaev 2 ku i bie Tetova ?/Investim i ri në Kavadarci dhe Kumanovë me vlerë 16 milion euro dhe rreth 1,000 vende punë të reja

110

Një marrëveshje për ndihmën shtetërore është nënshkruar me Drexlmeier. Ka një fjalë për një investim të ri në Kavadarci dhe Kumanovë me vlerë 16 milion euro dhe rreth 1,000 punë të reja.Ok por a e di Qeveria Zaev 2 se ku i bie Tetova që të shtrijë investimet edhe në Tetovë .Turp.Mbare.Segregacion ekonomik ndaj pjesës së banuar me shqiptarë autokton .Ku është bithëbambuku (citim i Musa Xhaferit ) ZVKPRMV ARTAN GRUBI TIGRI i BDI-së të mbrojë popullin shqiptar nga segregacioni ekonomik shtetror ,që ia miratojnë në Qeveri Zaevit edhe blloku shqiptarë

Zëvendëskryeministri i ngarkuar me çështjet ekonomike, koordinimin e departamenteve ekonomike, Fatmir Bytyci dhe menaxherët e Drexlmeyer, Josef Kaufman dhe Lukas Miringer, nënshkruan marrëveshjen për ndihmën shtetërore për realizimin e investimit të ri të kësaj kompanie gjermane.

Duke u thënë se nënshkrimi i kësaj marrëveshje për një investim të ri të kompanisë gjermane Drexlmeyer, është një tjetër konfirmim i partneritetit që Qeveria po ndërton me kompanitë që operojnë në vend, si dhe klimës së favorshme të biznesit që inkurajon investime të reja dhe zhvillim të ndërmarrjeve. Që nga shtatori i vitit 2020, 48 marrëveshje të ndihmës shtetërore janë nënshkruar me kompani që kanë aplikuar sipas Ligjit për Mbështetjen Financiare të Investimeve, dhe përveç kësaj kjo është marrëveshja e pestë e nënshkruar për një investim të ri të një kompanie të huaj në vend (VIK-faza e dytë , Iprotex, Purplast dhe Drexlmeyer dhe Magna) në këto 8 muaj.

Kjo do të thotë që nga shtatori i vitit 2020, një total prej 53 projekteve investuese, me mbështetjen e shtetit, janë duke u zhvilluar, me një vlerë totale prej 95.7 milion Euro dhe do të hapin rreth 2,000 vende pune për qytetarët. Sot, ne nënshkruam një marrëveshje të ndihmës shtetërore me Drekselmaer për një cikël të ri investimesh prej 16 milion eurosh dhe 1,000 punë të reja. Investimet e Drexlmeier, të bëra gjatë 9 viteve të kaluara, por edhe ky investim i ri, tregojnë se kompania njeh kushtet e mira të biznesit në vendin tonë dhe qëndrimin e sinqertë të Qeverisë ndaj investitorëve ”, tha Bytyci.

Zëvendës Kryeministri iu referua masave të mbështetjes të përcaktuara në marrëveshjen me Drexlmeier.

“Kompania do të marrë mbështetje në formën e përjashtimit nga tatimi mbi të ardhurat personale për punësimet e reja në kompani, dmth për ata që do të jenë pjesë e këtij projekti, për një periudhë deri në 10 vjet, si dhe përjashtimin nga tatimi mbi të ardhurat që lidhen me te investimi i ri.projekti, për një periudhë 10 vjeçare. Do të ketë gjithashtu një pagesë për Drexlmeyer në formën e një granti parash në shumën prej 10% të shumës së kostove të pranueshme të investimeve, por jo më shumë se 1,000,000 EUR në vit, për një maksimum prej pesë vjetësh, si dhe pagesa në forma e një granti parash. në shumën prej EUR 2,000 (dy mijë) për punonjës, për krijimin e vendeve të reja të punës, dhe është veçanërisht e rëndësishme që kjo mbështetje të referohet në ato punë për të cilat një pagë mujore neto më e lartë me të paktën 50 % e shumës së pagës minimale neto të përshkruar me Ligjin për pagën minimale të Republikës së Maqedonisë Veriore “, theksoi Zëvendës Kryeministri.

Kënaqësia ekzistuese me faktin se ky projekt investimi do të ndikojë edhe në rritjen e eksporteve në vendin tonë, dhe për shkak të faktit se futja e një linje të re prodhimi në uzinën në Kavadarci dhe hapja e fabrikës së re të prodhimit në Kumanovë, do të hapin mundësi të reja për qytetarët e këtyre komunave, por gjithashtu do të ndikojnë në zhvillimin ekonomik lokal.

“Veçanërisht e theksoj këtë për Kumanovën, një qytet që i përket Rajonit të Planifikimit Verilindor, një rajon që ka prodhimin e dytë të brendshëm bruto për frymë dhe më pak merr pjesë në krijimin e Prodhimit të Brendshëm Bruto. “Unë besoj se një gjigand si Drexlmeyer do të ndihmojë në ndryshimin e kësaj figure dhe lëvizjen e Kumanovës në një kuptim ekonomik, i cili është me të vërtetë në një vend tërheqës, në kryqëzimin midis dy korridoreve pan-evropiane 8 dhe 10, por edhe të gjithë rajonit,” shtoi Zëvendës Kryeministri Bytyci.

Menaxherët e Drexlmeier, Josef Kaufman dhe Lukas Miringer, theksuan bashkëpunimin e mirë me Qeverinë e Republikës së Maqedonisë Veriore dhe falënderuan partnerët e tyre ndërkombëtarë Daimler dhe BMW, të cilat kontribuan në realizimin e investimit të ri. Në të njëjtën kohë, ata shprehën kënaqësinë për bashkëpunimin që kanë me kompanitë vendase, duke theksuar se Drexlmeyer bashkëpunon me rreth 700 ndërmarrje në Republikën e Maqedonisë Veriore. Në Kumanovë dhe Kavadarci, një shumë dyshifrore do të investohet në ndërmarrjet e reja të prodhimit dhe do të krijohen mbi 1000 vende pune, njoftuan Kaufman dhe Miringer.

Drexlmeyer është një markë me famë botërore në industrinë e automobilave, me aktivitetin e saj kryesor prodhimin e grupeve kabllovike (sisteme të plota elektrike), dhe midis klientëve të saj ka shumë që i përkasin 100 furnizuesve më të mirë të makinave, të tilla si Audi, BMW, Bugatti , Cadillac, Jaguar, Lamborghini, Land Rover, Maserati, Mercedes-Benz, MINI, Porsche dhe Volkswagen. Kjo kompani është e pranishme në vendin tonë që nga viti 2012 dhe është një nga punëdhënësit më të mëdhenj në vend.

Me investimin e ri është planifikuar të rriten dhe zgjerohen kapacitetet prodhuese dhe pajisjet për nevojat e projektit të Mercedes-Benz, E-Class në fabrikën ekzistuese të prodhimit në zonën industriale Telot në Kavadarci dhe të rriten kapacitetet prodhuese me prodhim të ri pajisje dhe pajisje në Kumanovë për nevojat e klientëve të tyre Mercedes-Benz dhe BMW për projektet E-Class, G-Class dhe BMW CLAR WE.