Zjarrfikësit në Maqedoni me paga shumë më të ulëta se policët dhe ushtarët, rojet e burgut më të paguar

79

Edhe pse zjarrfikësit janë në pararojë për të luftuar një nga fenomenet më të tmerrshme natyrore që rrezikojnë njerëzit, ata nuk kanë rroga bazë as 20,000 denarë, dhe të ardhurat e tyre mujore janë shumë më të ulëta se ato të oficerëve të policisë dhe ushtarëve profesionistë.

Dalibor Kolevski, zjarrfikësi më i mirë nga Njësia Zjarrfikëse Territoriale e Kumanovës për vitin 2020 dhe president i Sindikatës së Zjarrfikësve Maqedonas në NSDA, thotë se kjo fushë, ndryshe nga aktivitetet e tjera të sigurisë publike, nuk ka një “punëdhënës të qëndrueshëm” sepse vetë komunat përcaktojnë sa të jenë pagat e tyre.

  • Deri në Nëntor 2020, pagat tona mesatare neto ishin 16,600 denarë, dhe pastaj pas marrëveshjes me kryetarin e Kumanovës Maksim Dimitrievski për zjarrfikës dhe shpëtimtar tani janë 19,600. Megjithatë, më duhet të them se ato ndryshojnë nga komuna në komunë. Pra, në Veles mesatarja është 23,000, dhe më të mëdhatë janë në brigadën e Shkupit. Grada e udhëheqësit të grupit ndiqet nga një rritje prej vetëm 1.000 denarë në muaj. Shumë komuna nuk paguajnë një kompensim prej 20 për qind për punë në terren, por duhet thënë se me paditë ne arrijmë t’i marrim ato në gjykatë, thotë Kolevski.
  • https://maskimagazin.faktor.mk/pozarnikarite-vo-makedonija-so-mnogu-pomali-plati-od-policajcite-i-vojnicite-najdobroplateni-chuvarite-vo-zatvorite#